De ce există un loc (și loc de mai bine) pentru Davos în politica globală?

Fotografie de Evangeline Shaw de pe Unsplash

În orașul înzăpezit Davos, din Elveția, mii de lideri din întreaga lume s-au reunit în luna ianuarie a acestui an în cadrul Forumului Economic Mondial (WEF), sub sloganul „Cooperare într-o lume fragmentată”. Acest eveniment anual reunește lideri din mediul de afaceri, politicieni, cadre universitare și alți experți din peste 130 de țări din întreaga lume pentru a discuta și a aborda probleme globale stringente. 

„Lumea de astăzi se află într-un punct critic de cotitură. Numărul însemnat de crize în curs de desfășurare necesită o acțiune colectivă îndrăzneață”, a declarat WEF într-un comunicat de presă. Întâlnirea anuală a reunit lideri din guverne, mediul de afaceri și societatea civilă pentru a aborda starea lumii și a discuta prioritățile pentru anul viitor. „A oferit o platformă pentru a se angaja în dialoguri constructive, orientate spre viitor și pentru a contribui la găsirea de soluții prin cooperare între sectorul public și cel privat.”

Davos explicat 

Davos este evenimentul emblematic al WEF, o organizație non-profit cu sediul în Geneva, Elveția. Acesta a fost fondat în 1971 de Klaus Schwab, un economist german. Misiunea WEF este de a îmbunătăți starea lumii prin implicarea liderilor din toate sectoarele societății în vederea modelării agendelor globale, regionale și industriale. 

Davos este considerat în general ca fiind principalul forum de discuții și de abordare a problemelor economice, sociale și politice, la nivel global.

Ce s-a discutat la Davos 2023?

Potrivit acestui raport al agenției Reuters, principalele discuții de la summitul de la Davos au fost următoarele: 

Economia - există un „optimism precaut” privind perspectivele anului, în pofida pesimismului de la începutul evenimentului.

Ucraina - la Davos s-a vorbit despre importanța sprijinului financiar și a unor arme mai bune pentru ca Kievul să se poată, potrivit raportului, apăra împotriva Rusiei. Au fost discutate, de asemenea, temerile legate de încetinirea creșterii economice pe fondul crizei.

Comerț - Europa, Statele Unite și China au discutat despre noile lor politici industriale.

Climă - S-a discutat despre carbon și energie regenerabilă, în prezența directorilor din domeniul petrolier. Producătorii de combustibili fosili au fost, de asemenea, încurajați să investească în energie verde.

Aceasta este, bineînțeles, o versiune condensată a ceea ce s-a discutat la Davos, dar puteți citi aici mai multe detalii despre evenimentele și deciziile care au avut loc.

De ce este nevoie de summituri precum Davos?

Așa cum era de așteptat, evenimentele și discuțiile care au loc atât la Davos, cât și la alte evenimente similare, nu sunt lipsite de critici. Summitul a fost criticat pentru lipsa percepută de acțiune și de impact din partea participanților implicați. De asemenea, criticii susțin că evenimente precum Davos sunt dominate de persoane și organizații de elită.

Nu cred că criticile la adresa oricărei inițiative sunt neapărat un lucru rău. Davos, de exemplu, funcționează ca o platformă de discuții și dezbateri, iar atâta timp cât evenimentele similare se pot îmbunătăți pe baza criticilor, acestea ar trebui să aibă loc în mod absolut. De exemplu, aruncă o privire la forumul lor deschis care a prezentat voci din comunitățile care sunt cel mai puțin reprezentate în mediul de afaceri și în guvernele globale.

De asemenea, în cadrul summitului au fost prezentate opiniile persoanelor vulnerabile la schimbările climatice și la alte șocuri globale. În plus, Davos nu se ferește și nici nu ignoră criticile, ci face apel la liderii mondiali pentru a realiza o schimbare pozitivă. Aici, de exemplu, citim că:

„[...]Liderii trebuie să-i asculte [pe cei vulnerabili] și să ia măsuri. În timp ce lumea pregătește strategii de adaptare și de atenuare, cei care dețin puterea trebuie să asigure reprezentarea la fiecare nivel - de la bază până la elaborarea politicilor naționale - astfel încât soluțiile să fie relevante în viețile oamenilor.”

Trebuie să ne amintim că, în cele din urmă, WEF și evenimente precum Davos nu au nicio putere reală în procesul decizional. Este vorba doar de o platformă în cadrul căreia cei aflați la putere se pot întâlni, discuta și dezbate. Dacă nu pe o scenă globală care atrage ochii lumii și încurajează dezbaterile și schimbările pozitive, atunci unde?

Ce părere ai; cum ar trebui să abordeze liderii politici aceste discuții politice?

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Arhitecții de mâine

Next
Next

Atunci când „mai puțin” înseamnă „mai mult”