Arhitecții de mâine

Fotografie de Justin Lim de pe Unsplash

Ani de zile, futurologii de serviciu au prezis că dezvoltarea Inteligenței Artificiale și automatizarea vor duce, inevitabil, la dispariția locurilor de muncă ce presupun un efort repetitiv. Șoferii de camioane, casierii din magazine și lucrătorii din depozite își vor pierde locurile de muncă în detrimentul roboților, spuneau ei, în timp ce lucrătorii din domenii creative precum arta, divertismentul și mass-media vor fi în siguranță. 

Între timp, Inteligența Artificală a dat admitere la Școala de Arte și a intrat cu brio. Între timp, aceasta își perfecționează capacitatea de decodare a imaginilor, recunoscând obiecte sau conținutul sensibil postat pe rețelele de socializare. Experimentele online recente se concentrează pe un tip de software numit text-to-image, care, pornind de la o descriere textuală, generează imagini pe baza cuvintelor-cheie. Particularitatea acestor sisteme este crearea de imagini realiste și vizionare în același timp, uneori ireale și incredibile. Unele nu depășesc stadiul de meme-uri pe rețelele sociale, altele, în schimb, pot câștiga premii la concursurile de artă.

Dar programele de conversie a textului în imagine ce folosesc Inteligența Artificială au, de asemenea, potențialul de a schimba modul în care arhitecții abordează etapele de creație și de concepere a clădirilor sau produselor. Pornind de la această constatare, un arhitect cu o viziune îndrăzneață asupra viitorului a apelat la un astfel de instrument pentru a proiecta zgârie-norii viitorului. Aceștia au forme curbe inspirate de formele întâlnite în natură și sunt acoperiți de copaci, plante și alge, acționând ca turnuri de purificare a aerului. 

„Întotdeauna am fost fascinat de modul în care insectele și creaturile mici își creează locuințele în natură. Furnicile, de exemplu, își creează locuințele dezvoltând rețele complexe în sol. Dacă oamenii ar putea crea clădiri care să crească și să respire la fel ca și plantele, ce lume uimitoare ar fi aceea” a mărturisit Manas Bhatia, arhitectul care a desfășurat experimentul. Imaginile generate de Inteligența Artificială examinează viabilitatea unei infrastructuri sustenabile în contextul urbanizării rapide a lumii și au devenit, la scurt timp de la apariție, o senzație pe internet, stârnind discuții despre cum Inteligența Artificială ar putea influența viitorul designului și arhitecturii. 

Dar la întrebarea „ce înseamnă pentru creativitatea umană faptul că Inteligența Artificială poate să creeze artă?” nu există răspunsuri simple. Una dintre principalele îngrijorări ale unor designeri este modul în care acest tip de software ar putea modifica nu numai ilustrația, arta sau arhitectura, ci industriile creative umane, în general. Alți designeri au recunoscut că software-ul are potențialul de a îmbunătăți modul în care munca creativă este executată și că reprezintă, mai degrabă, un instrument puternic, decât un înlocuitor al arhitecților, deoarece necesită în continuare un utilizator cu cunoștințe și abilități pentru a produce rezultate utile. 

În timp ce noi dezbatem aceste aspecte, algoritmii evoluează. Ce mi-aș dori să evolueze odată cu ei, e și creativitatea, și priceperea noastră.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

UE îngreunează traficul de persoane

Next
Next

De ce există un loc (și loc de mai bine) pentru Davos în politica globală?