UE îngreunează traficul de persoane

Fotografie de engin akyurt de pe Unsplash

Traficul de persoane este o infracțiune gravă și în creștere, care afectează milioane de oameni nevinovați din întreaga lume și care implică încălcarea gravă a drepturilor fundamentale ale omului. Traficanții de persoane controlează și exploatează victimele vulnerabile și se folosesc de amenințări, forță, fraudă, înșelăciune sau răpire, vizând adesea persoane cu educație sau mijloace financiare limitate. Traficul de persoane este o infracțiune gravă care încalcă drepturile fundamentale și demnitatea oamenilor deoarece implică exploatarea criminală a persoanelor vulnerabile în scopul exclusiv de a obține câștiguri economice. Traficul de persoane este o formă modernă de sclavie, victimele fiind de ambele sexe și de toate vârstele.

Traficul de persoane este o infracțiune transfrontalieră, care afectează toate statele membre. Rămâne o amenințare gravă în UE, în pofida progreselor înregistrate în ultimii ani în vederea combaterii acesteia. În fiecare an, peste 7000 de oameni devin victime ale traficului de persoane în UE. Se poate preconiza că această cifră este mult mai mare, întrucât multe victime rămân necunoscute. Costul anual al traficului de persoane în UE se ridică la 2,7 miliarde euro. Majoritatea victimelor sunt femei și fete, dar proporția victimelor de sex masculin este, de asemenea, în creștere, în special sub forma exploatării prin muncă. Traficul de persoane poate lua diferite forme și poate implica: exploatare sexuală, muncă sau servicii forțate, sclavie, prelevare de organe vitale, dar poate lua, de asemenea, forma exploatării în scopul infracționalității forțate, cum ar fi furtul de buzunare, furtul din magazine și traficul de droguri.

Iar dacă ai impresia că-ți vorbesc din cărți despre vremuri de mult apuse sau că astfel de episoade nu au cum să fie întâlnite și pe meleagurile UE în plin mileniu III, fă o simplă căutare pe net privind rețelele de carne vie. Vei descoperi că cele românești sunt cele mai prolifice din Europa. Dacă e să vorbim despre sclavia modernă, nici nu trebuie să ne referim la bieții români plecați să muncească peste hotare pentru o viață mai bună. Avem robi la noi acasă, iar despre rețelele de cerșetori, nu cred că e nevoie să ne informăm de pe net, e destul să ridicăm ochii din telefoane când ne plimbăm pe stradă.

Însă întrucât formele de exploatare au evoluat în ultimii ani, criminalitatea având din ce în ce mai mult o dimensiune online, acest lucru necesită noi acțiuni la nivelul UE. Iată de ce Comisia propune norme mai stricte pentru combaterea acestei forme de criminalitate:

* Includerea căsătoriilor forțate și a adopțiilor ilegale printre tipurile de exploatare

* O trimitere explicită la infracțiunile de trafic de persoane comise sau facilitate prin intermediul tehnologiilor informației și comunicațiilor, inclusiv al internetului și al platformelor de comunicare socială

* Sancțiuni obligatorii pentru persoanele juridice implicate în infracțiuni de trafic de persoane, cum ar fi excluderea acestora de la posibilitatea de a primi beneficii publice

* Mecanisme naționale oficiale de orientare destinate victimelor pentru a îmbunătăți identificarea timpurie și îndrumarea acestora pentru a li se acorda asistență și sprijin

* Incriminarea persoanelor care utilizează în cunoștință de cauză serviciile furnizate de victime ale traficului de persoane

După ce Parlamentul European și Consiliul vor examina propunerile și după adoptarea noilor norme, statele membre UE vor trebui să le transpună în legislația lor națională.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Unde ajung panourile solare la bătrânețe?

Next
Next

Arhitecții de mâine