Unde ajung panourile solare la bătrânețe?
Durata de viață a unui panou solar este de 25-30 de ani. Dintre milioanele de panouri instalate în ultimele două decenii, multe se pregătesc de pensionare și cel mai probabil vor ajunge la un depozit de deșeuri, deoarece abia 10% dintre panourile solare ajung să fie reciclate. Dacă materialele recuperate din panourile solare care ies din uz în fiecare an ar fi reintroduse din nou în economie, valoarea acestora ar putea depăși 15 miliarde de dolari până în 2050. Cu toate acestea, prețurile materialelor reciclate pot fi destul de volatile. Această volatilitate a prețurilor înseamnă că economia reciclării rămâne în continuare nesigură.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA), până în 2050, 78 de milioane de tone de panouri solare vor fi ajuns la sfârșitul duratei de viață utilă, iar anual vor fi generate 6 milioane de tone de noi deșeuri provenite din panouri solare. Reglementarea UE interzice depozitarea deșeurilor electronice în depozitele de deșeuri și impune reciclarea acestora, deoarece panourile solare conțin metale grele toxice, precum plumbul și cadmiul, care pot contamina altfel apele subterane. Prin urmare, aici nu e loc de dezbateri și luări de poziție, reciclarea fiind singura soluție.
Iar dacă e să detaliem puțin, o inițiativă finanțată de UE a dezvoltat metode de recuperare a materialelor valoroase din deșeurile fotovoltaice, deschizând calea către o industrie fotovoltaică mai sustenabilă și o economie circulară bazată pe materiale reciclate, reutilizate și recuperate de indiu (In), siliciu (Si) și argint (Ag). Și astfel a devenit evident că comunitatea științifică ar trebui să investigheze și „a doua” durată de viață a modulelor fotovoltaice.
În conformitate cu Directiva privind deșeurile din echipamente electrice și electronice, reglementările UE impun o colectare în proporție de 85% și o reciclare în proporție de 80% a materialelor utilizate în panourile fotovoltaice. În februarie 2020, un organism european non-profit de reciclare a panourilor solare a anunțat că a colectat 5000 de tone de module în Franța, din care 94,7% au putut fi reciclate. Doar dozele de aluminiu pot fi reciclate în proporții mai mari, dar nici acestea nu ajung la 100%. De exemplu, o mașină de spălat nu se apropie nici pe departe de 70% ca rată de reciclare, și toată lumea are una acasă.
Ceea ce rămâne de văzut este impactul asupra mediului al eforturilor de reciclare în sine, deoarece modul în care o tehnologie afectează mediul înconjurător în timp ce este utilizată nu spune întotdeauna întreaga poveste. Fabricarea, transportul și eliminarea oricărei tehnologii generează emisii și este important să se ia în considerare toate aceste aspecte în vederea reducerii lor.
Deși nu toți folosim panouri solare, nu putem rămâne indiferenți la felul în care acestea ies din uz pentru că ONU preconizează că deșeurile electronice se vor dubla până în 2050 și vor ajunge la 120 de milioane de tone pe an, dacă tendințele actuale vor continua, prin urmare calitatea vieții tuturor va fi afectată.