Ce face orașul tău pentru a asigura cetățenilor săi un sistem echilibrat din perspectiva egalității de gen?

Odată cu creșterea gradului de conștientizare a problemelor legate de egalitatea de gen din ultimul deceniu, precum și odată cu agravarea diferențelor de gen în timpul pandemiei, multe segmente ale populației, la nivel mondial, se întreabă, pe bună dreptate, ce măsuri se iau pentru a rezolva acest dezechilibru.

În lumea noastră, un oraș modern și inteligent trebuie să înțeleagă prioritățile cetățenilor săi și să îi așeze la masa tratativelor pentru a găsi soluții adecvate - de la rolul lor în viața civică și politică, la reprezentare și participare, egalitate economică, servicii publice și așa mai departe. Politica UE afirmă că egalitatea de gen este un drept și un obiectiv fundamental, însă multe politici urbane încă nu iau suficient în considerare acest aspect atunci când planifică dezvoltarea lor viitoare, sau o fac în mod inadecvat.

În urmă cu doi ani, URBACT (un program european de schimb de experiență și învățare care promovează dezvoltarea urbană durabilă, cu care am avut plăcerea să lucrez în trecut în cadrul a opt proiecte de dezvoltare diferite pentru Alba Iulia), a lansat raportul „Gender Equal Cities” pentru a atrage atenția asupra măsurilor care pot fi luate la nivel local pentru a reduce inegalitățile de gen. În ultimul an, multe studii arată cum pandemia a afectat cel mai mult sectoarele tradițional feminine, subliniind în același timp faptul că majoritatea responsabilităților de îngrijire care au venit odată cu munca la domiciliu au fost asumate de femei. Un alt motiv de îngrijorare pe care l-am aflat în această ultimă perioadă este creșterea numărului plângerilor pentru abuz - femeile se confruntă din ce în ce mai des cu cazuri de violență domestică și alte forme de abuz, ceea ce face mai greu ca oricând pentru ele să aibă încredere într-un sistem care să le ajute.

Din fericire, am văzut deja multe exemple în ultimul an despre cum orașele pot prospera sub conducerea femeilor și am învățat despre importanța aportului femeilor și despre disproporționalitatea sarcinilor lor în comparație cu cele ale bărbaților.

URBACT și-a asumat deja misiunea de a crea o serie de recomandări specifice care pot ajuta la rezolvarea acestor probleme și la plasarea egalității de gen în centrul noilor dezvoltări urbane, cum ar fi:

  • Asigurarea unei reprezentări echilibrate de gen în politică și economie 

  • Includerea reprezentării femeilor în grupurile de părți interesate 

  • Ajutarea femeilor marginalizate și vulnerabile 

  • Utilizarea principiilor de gender budgeting pentru a arăta cum beneficiază femeile de fonduri 

  • Abilitarea femeilor pentru a contribui la redresarea economică prin inițiative specifice 

  • Investiții în infrastructura socială care să aducă beneficii familiilor și femeilor 

  • Abordarea nevoilor de sănătate fizică și mentală ale femeilor după perioade prelungite de izolare

Nu trebuie să căutăm în lung și-n lat pentru a găsi orașe care iau deja măsuri în această privință. Frankfurt, de exemplu, a asigurat un sprijin de urgență suplimentar, în scurt timp, pentru femeile care se confruntă cu violența în timpul izolării; Trikala planifică o intervenție de tip pop-up într-un spațiu urban pentru a crește gradul de conștientizare; Barcelona Activa inaugurează un spațiu dedicat facilitării întâlnirii și colaborării între asociațiile și organizațiile femeilor-antreprenor. 

Acestea sunt doar câteva dintre măsurile pe care orașele europene încep să le ia și aștept cu nerăbdare să văd cum acestea se extind, ca exemple de leadership în materie de gândire și politici, în întreaga lume.

These are just a few of the steps that European cities are beginning to take, and I look forward to seeing these expand as examples of thought and policy leadership throughout the world.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Consolidarea orașelor inteligente prin intermediul datelor

Next
Next

Dubrovnik: o transformare digitală dincolo de turism