Consolidarea orașelor inteligente prin intermediul datelor

În această epocă puternică și în continuă evoluție a inovației, tehnologia are capacitatea de a facilita o viață mai simplă și optimizată atât pentru indivizi, cât și pentru comunități. În prezent, aplicațiile inteligente bazate pe big data pot urmări, scana, măsura și monitoriza orice, de la activitatea fizică, ritmul cardiac sau nivelul de stres până la fluxul de trafic din orașe sau concentrația de particule de polen din aer.

Frumusețea big data constă în oportunitatea de a crea strategii mai bune cu ajutorul unor informații valoroase. Atunci când se aplică în cazul orașelor inteligente, acest lucru creează șansa de a îmbunătăți considerabil dezvoltarea urbană, asigurându-se în același timp că beneficiile sunt resimțite de locuitorii lor.

În orașe, datele cu caracter personal pot furniza o gamă largă de informații care permit o imagine de ansamblu mai bună și mai eficientă a condițiilor urbane, de la comportamentul în trafic, la poluarea fonică sau la nivelul de calitate a aerului; factori-cheie care afectează locuitorii orașelor și au un impact considerabil asupra calității generale a vieții acestora. La nivel individual, o tehnologie accesibilă, portabilă, concepută să monitorizeze sănătatea unei persoane, poate fi utilizată cu ușurință împreună cu big data la analiza acestor factori urbani, pentru a identifica care dintre aceștia au o influență mai mare - cum ar fi monitorizarea alergiilor în perioadele cu niveluri mai ridicate de particule de praf în aer.

În ceea ce privește orașele inteligente, datele se dovedesc a fi esențiale pentru dezvoltările ulterioare. În multe părți ale lumii, orașele fie funcționează doar pe hârtie, fie folosesc un software învechit care nu utilizează în mod corespunzător datele colectate, ceea ce le împiedică să găsească soluții la majoritatea problemelor urbane. Și, în timp ce diferite departamente ale orașului sunt responsabile de domenii diferite, toate acestea pot face schimb de date comune pentru a îmbunătăți interconectivitatea lor. Chiar și așa, și acesta este cel mai puternic semnal de alarmă cu privire la big data, orașele trebuie să fie pregătite să colecteze, să stocheze și să utilizeze în mod sigur și adecvat informațiile personale ale cetățenilor lor; un factor-cheie care este tot mai relevant în epoca GDPR.

Din fericire, lumea este plină acum de tot felul de aplicații și servicii care măsoară informații valoroase atât la nivel personal, cât și colectiv, păstrând în același timp siguranța informațiilor aparținând utilizatorului. Utilizarea în acest mod a big data pentru strategiile orașelor s-a tradus deja în infrastructuri precum transportul urban inteligent, iluminatul inteligent, optimizarea aprovizionării cu apă și energie, îmbunătățirea siguranței publice și așa mai departe, permițând orașelor să creeze o creștere durabilă și să ofere locuitorilor lor o calitate îmbunătățită a vieții. Pentru utilizatorii frecevnți de tehnologie din orașe, acest lucru înseamnă, de asemenea, oportunitatea de a înțelege mai bine condițiile de mediu care au un impact asupra vieții lor de zi cu zi.

În cele din urmă, și pentru a recapitula, colectarea de date se dovedește a fi fructuoasă doar dacă se traduce în soluții concrete. Așadar, dacă colectezi date despre trafic, dar nu le folosești pentru a reduce emisiile, o faci degeaba. 

Acest lucru creează compatibilitate urbană și ne readuce la același punct cheie: îmbunătățim orașele pentru ca oamenii să se bucure de ele.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Orașele inteligente sunt proiecte pe termen lung

Next
Next

Ce face orașul tău pentru a asigura cetățenilor săi un sistem echilibrat din perspectiva egalității de gen?