Orașele inteligente sunt proiecte pe termen lung

Suntem în 2021. Orașele inteligente se dezvoltă și se extind în întreaga lume și acesta reprezintă viitorul dezvoltării urbane. Dar această misiune necesită o muncă constantă și o viziune pe termen lung, precum și o strategie care poate aduce în centrul atenției la nivel mondial un nou mediu urban inteligent. Nu există modalități rapide de a crește calitatea vieții oamenilor care trăiesc sau aspiră să trăiască în astfel de locuri.

Una dintre capcanele orașului inteligent constă în strategiile pe termen scurt care, de cele mai multe ori, pot crea un efect imediat, dar nu și unul de durată. Acest lucru poate fi atribuit, desigur, unui număr de factori, cum ar fi proiectele politice care urmăresc să își livreze promisiunile într-un termen scurt, timpii limitați, bugetele fixe și altele.

Însă, atunci când te angajezi să obții rezultate reale, trebuie să îți asiguri o strategie pe termen lung. În plus, ai nevoie de un plan care să se poată extinde cu ușurință și care să aibă un element de flexibilitate; adică să fie capabil să se adapteze la circumstanțe în schimbare, indiferent de factorii politici care pot interveni pe durata implementării sale.

După cum spune Jonathan Reinchental, lider multipremiat în domeniul tehnologiei și afacerilor, în cartea Smart Cities for Dummies: "O strategie pentru un oraș inteligent are, de obicei, obiective îndrăznețe și ambițioase. Ea necesită o mulțime de proiecte individuale, dintre care multe sunt interdependente și necesită cerințe noi și complexe în materie de software, hardware și procese." 

Cu siguranță, ai putea fi tentat să obții succesul în doar câțiva ani, dar, în cele din urmă, trebuie să privești un plan urbanistic pe termen scurt, mediu și lung. Numai în acest fel, poți avea garanția că vei crea valoare pe parcurs.

Atunci când planifici pe termen scurt, o mulțime de elemente pot da greș, cum ar fi: comunicarea deficitară a cerințelor bugetare pe termen lung, așteptările nerealiste, concentrarea excesivă pe tehnologie sau graba de a respecta termenele limită, în loc să se înțeleagă că efortul din spatele unui oraș inteligent este, de fapt, un maraton. 

Deși există modalități rapide de a face orașul tău să strălucească în presă, începe mai bine așa: construiește o viziune și o strategie pentru comunitatea ta. Consultă părțile interesate din oraș, estimează bugetele și așteptările, încurajează populația să fie entuziasmată și implicată, mergi de la mic la mare cu planurile tale și analizează în mod constant rezultatele și direcția pe care o urmezi. Sigur, este mai ușor de spus decât de făcut, dar orașele inteligente sunt locuri în care oamenii iubesc să trăiască, așa că asigură-te că le oferi constant un loc uimitor în care să-și ducă existența.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

"Atenționări" pentru orașele inteligente

Next
Next

Consolidarea orașelor inteligente prin intermediul datelor