"Atenționări" pentru orașele inteligente
Într-o epocă în care progresul tehnologic se traduce prin descoperiri incredibile, la fel ca orice lucru bun în viață, există și o "parte întunecată" a acestuia, care trebuie luată în considerare. Iar odată cu transformarea orașelor în orașe inteligente, există o serie de lucruri la care trebuie să fim atenți și învățăminte cheie pe care trebuie să le implementăm, prin strategii care pot diminua efectele secundare nedorite.
Orașele inteligente au schimbat, fără îndoială, viața cetățenilor lor în bine, dar au scos la suprafață și noi probleme legate de confidențialitate, care trebuie abordate în mod adecvat de către liderii din întreaga lume. Utilizarea unor tehnologii precum Inteligența Artificială sau IoT (Internet of Things) elimină o serie de probleme urbane și pregătesc terenul pentru o guvernare inteligentă, dar, odată cu aceasta, orașele inteligente ridică întrebări cu privire la o serie de aspecte, cum ar fi încălcarea dreptului la viața privată, securitatea deficitară a datelor, sustenabilitatea și multe altele. Astfel de probleme pot duce cu ușurință la neîncredere în sistem din partea cetățenilor și pot amenința prosperitatea unui oraș inteligent, dar analiza lor poate oferi, de asemenea, noi învățăminte și soluții-cheie pentru administrațiile urbane.
Să luăm, de exemplu, lipsa de conștientizare și de cunoștințe a multor cetățeni în ceea ce privește tehnologia modernă și aplicațiile din orașele lor. Multe țări au doar segmente mici de populație cu cunoștințe tehnice. În acest caz, comunicarea și educația sunt esențiale și reprezintă o oportunitate de a-ți implica mai bine cetățenii.
O altă problemă este reprezentată de infrastructura și de gestionarea deficitară a bugetului. Guvernele cheltuiesc miliarde pe echipamente tehnologice inteligente și de rețea, dar întreținerea constantă, modernizarea și angajarea profesioniștilor potriviți se pot dovedi uneori problematice și costisitoare. Toate aceste aspecte trebuie luate în considerare încă de la începutul fazei de planificare a orașului inteligent.
Dar probabil una dintre cele mai mari probleme ridicate de dezvoltarea în curs a orașelor inteligente este legată de confidențialitatea și securitatea datelor. Orașele inteligente colectează volume uriașe de date prin intermediul camerelor de luat vederi și al senzorilor, ceea ce îi poate expune pe cetățeni - iar astfel de date și informații despre viețile oamenilor pot cauza prejudicii grave atunci când ajung în mâini greșite. Acesta este un lucru care, în mod normal, le dă cetățenilor un sentiment de neliniște într-o epocă în care criminalitatea informatică este galopantă. Ca atare, modul în care aceste date sunt colectate, gestionate și protejate trebuie să fie o prioritate de top în zilele noastre.
Toate aceste aspecte și "atenționări", împreună cu învățămintele cheie din proiectele anterioare sau în curs de desfășurare, pot constitui un punct de plecare solid pentru orice oraș inteligent. Ridicarea de noi probleme care necesită soluții și strategii adaptative și împărtășirea acestor cunoștințe pe măsură ce lucrăm pentru a construi o Europă mai puternică și mai inteligentă, este esențială pentru dezvoltarea continuă a orașelor noastre, asigurându-ne în același timp că avem sprijinul cetățenilor care locuiesc în ele. Partea bună este că, dacă suntem capabili să identificăm problemele și soluțiile potențiale ale acestora, treaba este pe jumătate făcută.