Învățăminte luate de la casele inteligente pentru orașele inteligente
Trăim într-o lume digitală, în care conexiunile și serviciile inteligente își extind aria de acoperire în fiecare zi. Casele inteligente au devenit deja un lucru de actualitate, numărul lor urmând să depășească pragul de 300 de milioane până în 2023. Casele inteligente utilizează dispozitive și aparate conectate între ele pentru a efectua acțiuni, sarcini și rutine automatizate, în vederea economisirii de bani, timp și energie. Și, de când ele există, toate cunoștințele adunate în legătură cu ele oferă o bază solidă de învățăminte care ne pot ajuta să înțelegem mai bine provocările din spatele creării și extinderii orașelor inteligente.
Haideți să considerăm principiile locuințelor inteligente ca fiind un spațiu bun de testare pentru orașele inteligente, la o scară diferită. Tehnologia inteligentă utilizată pentru locuințe este menită să realizeze o serie de funcții ce simplifică și eficientizează viața, de la utilizarea energiei care se adaptează la prezența cuiva în cameră, la rutine mai dinamice, cum ar fi utilizarea unui prăjitor de pâine care pornește singur în timp ce intrați la duș, până la robotul de curățenie, utilizat pe scară mai largă. Serviciile pe care Inteligența Artificială ni le pune la dispoziție creează cu ușurință un ecosistem domestic dinamic care urmărește să confere vieții de zi cu zi ușurință și interconectivitate.
Multe dintre aceste principii stau la baza modului în care orașele inteligente se pot îmbunătăți și semnalează ce obstacole trebuie luate în considerare pe parcurs. Miracolul IoT (Internet of Things) este că, cel puțin în principiu, face viața mai simplă și mai bună, dar, pe de altă parte, creează o dependență care se poate confrunta cu o serie de probleme la scara unui oraș.
Primul aspect se referă inevitabil la amenințarea constând în atacuri rău intenționate, ca urmare a unei slabe securități a dispozitivelor, iar acest lucru se datorează faptului că unele dintre tehnologiile implementate în infrastructurilor orașelor inteligente nu dispun de protecția anti-malware necesară, ceea ce face ca rețelele în care acestea funcționează să fie foarte vulnerabile. Pe de altă parte, mulți producători aleg să își direcționeze conectivitatea prin intermediul cloud-ului, care este, de asemenea, expus unor potențiale defecțiuni, așa cum a fost cazul întreruperilor recente de la Google și Amazon, care au făcut ca dispozitivele pentru case inteligente ale fiecărei mărci să nu mai funcționeze.
Este de așteptat să ne confruntăm cu anumite probleme în timp ce inovăm, dar atunci când ne referim la orașele inteligente, aceste probleme pot deveni periculoase fără un plan de rezervă adecvat. Strategiile pentru orașele inteligente iau în considerare urbanizarea, distribuția energiei, sănătatea, siguranța și sustenabilitatea, iar fiecare dintre aceste domenii trebuie să ia, la rândul lor, în considerare două aspecte cheie: amenințarea reprezentată de atacurile cibernetice și soluțiile de rezervă în cloud. Acestea sunt provocări cu care s-au confruntat deja marile companii de tehnologie de pe piața locuințelor inteligente. Soluțiile fiabile, cum ar fi securitatea la nivel de rețea, sunt o necesitate. Dar firmele de securitate cibernetică trebuie, de asemenea, să coopereze cu furnizorii de internet și cu producătorii de echipamente originale (OEM) pentru a asigura siguranța online a fiecărui dispozitiv conectat în sistem.
Aceste învățăminte cheie luate de la casele inteligente (și provocările din partea lor) ne pot învăța să creăm planuri și strategii de urgență care să se aplice la nivel de oraș, împreună cu soluții de securitate care trebuie luate în considerare încă din faza inițială de planificare. A avea un plan de rezervă este esențial pentru protejarea cetățenilor și a datelor lor, fiindcă dacă aceștia nu sunt de partea noastră, suntem la un pas de a le pierde încrederea.