Aspectele pozitive aduse de COVID-19, în privința tehnologiile Smart City

Era COVID a schimbat radical o mulțime de elemente din viața noastră de zi cu zi, de la modul în care muncim și comunicăm, până la modul în care găsim soluții și ne adaptăm rutina. Una dintre schimbările pozitive care au avut loc se resimte cel mai mult în domeniul tehnologic. Dezvoltatorii de tehnologie au reușit să găsească o varietate de soluții pentru aproape orice, inclusiv noi modalități de muncă la distanță, modul în care ne vaccinăm și așa mai departe.

În ceea ce privește orașele inteligente, mulți au crezut că pandemia va împiedica dezvoltarea continuă a acestora, dar nu a fost așa. Dimpotrivă, învățămintele desprinse din "tehnologizarea COVID" par să fi impulsionat și mai mult dezvoltarea orașelor inteligente. Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat din aceste vremuri dificile este cum să dezvoltăm soluții operaționale care pot susține o strategie pe termen lung, nu un miracol instant. La urma urmei, o mare parte din infrastructura necesară pentru orașele inteligente era deja acolo.

De exemplu, Chicago a folosit date anonime furnizate de telefoanele mobile pentru a analiza tiparele de deplasare ale cetățenilor și pentru a urmări dacă aceștia respectau autoizolarea. În China, guvernul folosește datele obținute de la telefoanele inteligente pentru a ține sub observație persoanele infectate și a cartografia contactele acestora, ceea ce i-a permis să țină sub control ratele de infecție.

În cadrul celei de-a opta ediții anuale a Smart Cities Connect Conference & Expo, am aflat că există o mulțime de inițiative care stau la baza echității digitale. De la utilizarea senzorilor optici pentru a identifica necesitatea reparațiilor la infrastructura rutieră, până la tehnologia de îmbunătățire a colectării gunoiului, aceste soluții reprezintă inițiative pe termen lung care ar trebui incluse (din timp) în bugetele anuale. Încorporarea acestor soluții încă de la început, în strategiile orașelor inteligente, poate minimiza costurile și maximiza eficiența lor.

Un alt subiect pe care COVID l-a pus pe masa discuțiilor este legat de modul în care se pot gestiona mai bine confidențialitatea datelor și legile privind proprietatea privată. Atunci când oamenii înțeleg cum funcționează colectarea de date și avantajele acesteia, devin mai puțin reticenți în a le furniza autorităților și, prin urmare, mai deschiși la valoarea pe care acest fapt o aduce. Odată ce cetățenii sunt obișnuiți cu modalități noi și mai ușoare de a face lucrurile de zi cu zi, de la plata parcărilor până la evitarea bătăilor de cap cu documentele cerute de autoritățile locale, vor fi, de asemenea, mai deschiși să adopte acest lucru, alături de cei deja deschiși la noutățile tehnologiei. Aceasta este calea viitorului.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Iată cum se transformă Bucureștiul într-un oraș inteligent

Next
Next

Învățăminte luate de la casele inteligente pentru orașele inteligente