Iată cum se transformă Bucureștiul într-un oraș inteligent

În 2021, pandemia a devenit o realitate la care am învățat să ne adaptăm. La debutul pandemiei de Covid-19, multe planuri de dezvoltare a orașelor au înregistrat regrese, dar, în același timp, inovații care păreau la o lume distanță au devenit parte din viața noastră de zi cu zi mult mai repede decât ne-am fi putut imagina. 

Un studiu recent, publicat de CityAge și ESI Thoughtlab, a subliniat importanța vitală a noilor tehnologii, a datelor, a securității cibernetice și a parteneriatelor modernizate ca elemente ale societății post-pandemice. Același studiu a evidențiat modul în care Covid a accelerat inovația în sectorul public și a analizat felul în care orașele se clasează în funcție de nivelul de progres și de dezvoltările inteligente.

Bucureștiul tocmai a fost clasificat de ONU ca fiind un "oraș evolutiv", aflat pe calea cea bună spre a deveni un oraș inteligent, dar care mai are nevoie de câteva îmbunătățiri suplimentare. În ultimul an, capitala României a trecut printr-un val de digitalizare accelerată care a facilitat o administrare inteligentă a orașului, cu peste 20 de proiecte de tip Smart City implementate în primării.

În prima ediție a Raportului Smart City Index din 2019, Bucureștiul a avut de abordat șase domenii majore pentru a fi considerat un oraș inteligent: aplicații mobile, modernizarea transportului public, consolidarea clădirilor, fonduri nerambursabile, proiecte de infrastructură și sănătate.

Bazele unora dintre acestea au fost puse imediat, primăria lansând aplicații care permit cetățenilor și turiștilor să plătească online biletele de autobuz și de metrou, să se deplaseze cu ușurință folosind sistemul de transport în comun al orașului, să îmbunătățească condițiile de trafic, să găsească rapid locuri de parcare, să anunțe autoritățile despre persoanele care au nevoie de asistență sau să promoveze atracțiile turistice. Prin acest proces, orașul a făcut pași semnificativi în a deveni mai inteligent.

Există, de asemenea, învățăminte cheie în dezvoltarea Bucureștiului de tras din aceste studii, cu privire la modul în care populația a răspuns la aceste schimbări:

  • Cetățenii înțeleg importanța proiectelor de tip Smart City pentru viitorul orașelor 

  • Continuitatea și agilitatea operațională sunt esențiale 

  • Covid a subliniat necesitatea de a investi și mai mult în modernizarea infrastructurii de bază 

  • Orașele viitorului pun în centrul dezvoltării lor tehnologia, cum ar fi Inteligența Artificială și serviciile de tip cloud

Nu este o realizare minoră felul în care capitala României a reușit să țină pasul cu alte capitale mondiale într-o perioadă atât de scurtă de timp. Și aștept cu nerăbdare să văd ce va aduce anul acesta nu doar Bucureștiului, ci și orașelor din întreaga Românie.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Impactul comunităților inteligente asupra sistemului de sănătate

Next
Next

Aspectele pozitive aduse de COVID-19, în privința tehnologiile Smart City