Impactul comunităților inteligente asupra sistemului de sănătate
Până în prezent, tehnologia Smart City a fost dezvoltată în funcție de nevoile, structurile, bugetele și posibilitățile specifice. De la colectarea inteligentă a datelor, la optimizarea traficului, colectarea gunoiului și o conștientizare sporită care are în vedere soluții durabile, dezvoltarea comunităților inteligente a adus contribuții semnificative la bunăstarea cetățenilor acestora.
Încă de la debutul crizei Covid, soluțiile de urbanizare inteligentă au înregistrat un impuls notabil, unele dintre aceste dezvoltări tehnologice fiind folosite pentru a contribui la combaterea pandemiei și la limitarea efectelor sale negative. În domeniul sănătății, de exemplu, am văzut multe exemple bune. În Coreea de Sud, un instrument de analiză a datelor urbane a fost utilizat de către investigatorii epidemiologici pentru a urmări căile de transmitere a virusului și, în decurs de o săptămână, numărul cazurilor confirmate a scăzut de la 900 la 90 pe zi. O altă inițiativă din Singapore a avut ca rezultat o aplicație numită TraceTogether, care a ajutat la identificarea celor care au intrat în contact cu persoanele infectate. În SUA, o inițiativă dezvoltată în parteneriat cu Amazon a lansat o rețea de tele-sănătate în valoare de 200 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe locuitori să acceseze resursele de sănătate și să intre în legătură cu furnizorii de servicii medicale în timpul pandemiei de Coronavirus, folosind ca loc de testare o comunitate de doar 5.000 de persoane din Maryland.
Un alt exemplu recent care mi-a atras atenția este cel al orașului inteligent Varanasi (India), unde oficialii orașului au dat undă verde unui proces de testare a livrării de medicamente prin drone pentru tratarea cetățenilor cu Covid.
Aceasta nu este prima inițiativă de acest gen din India, unde al doilea val de Covid are efecte devastatoare asupra populației. Recent, ISRO (Organizația Indiană de Cercetare Spațială) a folosit, de asemenea, drone pentru a livra medicamente, alimente și dezinfectanți în insula Sriharikota.
Deși aceste inițiative se află încă în faza de testare, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de timp pentru a le extinde la o parte semnificativă a populației, ele ne oferă, totuși, o perspectivă asupra modului în care comunitățile inteligente pot avea un impact pozitiv major la nivelul sistemelor de sănătate și pot simplifica accesul publicului la serviciile medicale. Pe durata pandemiei, am văzut deja cum astfel de inițiative fac o diferență uriașă. Trebuie să folosim aceste curbe de învățare pentru a ne optimiza în continuare orașele, pregătindu-le mai bine pentru a face față oricărei crize viitoare.