Beneficiile comunităților mici ca baze de testare pentru orașele inteligente

Comunitățile inteligente din întreaga lume continuă să se dezvolte pe baze tehnologice solide, ce urmăresc să simplifice viața cetățenilor și să îi introducă într-o nouă eră a vieții urbane. Cele mai mari provocări în planificarea urbană inteligentă constau, de obicei, în strategiile ineficiente pe termen lung, în constrângerile bugetare sau în tehnologiile care se confruntă cu probleme de implementare. Dar cum ar fi să putem testa efectiv aceste tehnologii, în timp real, în viața de zi cu zi?

Un mic district din Virginia a devenit cea mai recentă bază de testare în condiții reale a tehnologiilor emergente, ca urmare a unui parteneriat încheiat între acest district și Centrul pentru tehnologii inovatoare. Virginia Smart Community Testbed din districtul Stafford este un proiect care a început în 2019, ca un plan de construire a unei comunități inteligente în Stafford și care va explora implementarea IoT (Internet of Things) folosind comunicațiile 5G, alături de alte tehnologii.

Baza de testare este o "platformă de cunoștințe comune" creată în vederea dezvoltării de soluții practice și relevante pentru tehnologiile inteligente. Pe termen lung, aceasta va promova dezvoltarea comunităților inteligente din Virginia. Tehnologiile testate în cadrul acestui proiect vor avea ca scop îmbunătățirea securității publice, a securității datelor și a instruirii, a dezvoltării economice și a turismului, precum și a tehnologiei 5G și a extinderii rețelei de internet în bandă largă. Acesta este cel mai recent pas din partea unui stat care este deja lider în tehnologie în domenii precum sistemele aeriene fără pilot la bord.

După cum afirmă guvernatorul Ralph Northam, "inovația este cheia pentru a crea noi locuri de muncă, pentru stimularea creșterii economice și pentru a face față celor mai mari provocări cu care ne confruntăm". Cu toate acestea, este, de asemenea, important de reținut că tipul de tehnologie utilizat în comunitățile inteligente evoluează într-un ritm incredibil. Și, în timp, vor apărea probleme legate de lipsa de actualizare și de întreținere, precum și de infrastructuri nepotrivite care creează probleme în ceea ce privește punerea în aplicare a noilor tehnologii. Dar o bază de testare precum cea din Stafford ne poate ajuta să anticipăm nevoile la care va trebui să ne adaptăm.

În ultimii 15 ani, în timp ce gestionam proiecte urbanistice pentru orașul Alba Iulia, în România, am avut ocazia să urmez pași asemănători și să îi implementez în strategia orașului nostru, folosind tehnologia pentru a aduce plusvaloare pentru comunități întregi. De la servicii de internet în spații publice, balize, aplicații pentru semnalarea incidentelor, până la centre de asistență medicală non-stop sau digitalizarea sălilor de clasă din școli și monitorizarea calității aerului. Evoluția tehnologiei este minunată, dar când o faci să devină parte dintr-o misiune mai mare, e de-a dreptul uimitoare.

Un alt proiect asemănător demn de menționat este cel de la North Carolina State University din Raleigh. Acesta este sediul Platformei de cercetare și experimentare aeriană pentru tehnologii wireless avansate, o inițiativă care se concentrează pe aplicațiile privind comunicațiile wireless de mare viteză care deservesc domenii precum intervențiile în caz de dezastre și situații de urgență, logistică și transport pentru aeronave fără pilot și vehicule autonome. 

Aceste proiecte nu sunt doar modele de implementare a tehnologiei și creare a infrastructurilor inteligente și a modului în care acestea contribuie la un model mai eficient de construire a unei strategii de oraș inteligent, ci reprezintă o modalitate extrem de eficientă și benefică pentru comunitățile mai mici și în creștere de a atrage investițiile publice și private atât de necesare, de a crea locuri de muncă și de a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor lor. Lucru pe care, încă o dată, l-am văzut deja transformând Alba Iulia într-un excelent exemplu de mod de viață european, orientat spre viitor.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Mașinile electrice: Felul în care revoluția EV (Electric Vehicles) creează orașe inteligente mai bune

Next
Next

Impactul comunităților inteligente asupra sistemului de sănătate