Mașinile electrice: Felul în care revoluția EV (Electric Vehicles) creează orașe inteligente mai bune
Sustenabilitatea a devenit unul dintre subiectele fierbinți ale momentului și o prioritate a lumii în care trăim. În ultimul deceniu, în special, am asistat la nenumărate inițiative care ne fac tuturor viața mai bună, iar tehnologia a făcut, fără îndoială, cele mai mari progrese în această direcție. Prin tot ceea ce poate face, lumea tehnologiei ne-a împins cu generații înainte, în termeni relativi, față de ceea ce a văzut lumea până acum. Și, așa cum oricine citește acest articol ar fi observat până acum, industria auto trece printr-o transformare comparabilă doar cu inventarea automobilului în sine. Mașinile electrice schimbă regulile jocului în ceea ce privește ușurința de utilizare, poluarea, reducerea emisiilor și multe altele - inclusiv modul în care căutăm să le alimentăm și alte elemente de utilitate în următorii 10 sau 15 ani.
Din fericire, acestea sunt aspecte cunoscute și pe care ni le imaginăm încorporate în comunitățile inteligente, deja suprasolicitate de traficul ridicat și de problemele conexe. În timp ce vânzările de mașini electrice (și hibride) noi se intensifică, una dintre problemele care îi împiedică pe mulți oameni să-și schimbe mașina cu una electrică este lipsa unei infrastructuri (cel puțin în afara locuințelor) care să le permită încărcarea mașinii cu aceeași ușurință ca și în cazul unei stații de benzină. Pentru ca acest lucru să se extindă și să devină funcțional, orașele au nevoie de infrastructuri care să permită încărcarea acestor mașini - ceea ce va duce la străzi mai puțin poluate, precum și la reducerea nivelului de zgomot, ceea ce contribuie în mare măsură la îmbunătățirea calității generale a vieții în comunitățile noastre (însă toate aceste aspecte nu sunt lipsite de provocări).
Forbes a publicat recent un articol care analizează modul în care orașele inteligente pot coordona această transformare, prezentând cifre cheie, cum ar fi faptul că, deși populația orașelor reprezintă 55% din populația globală, ele sunt responsabile pentru aproximativ trei sferturi din consumul de energie și emisiile de dioxid de carbon. Numai în Statele Unite, transportul este responsabil pentru aproximativ 28% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră (ajungând până la 47% în California), ceea ce îl face să fie cel mai însemnat factor care contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră din această țară. În timp ce state mai puternice din punct de vedere economic, cum ar fi New York și California, iau măsuri pentru a iniția schimbarea în vederea renunțării la combustibilii fosili, aceasta se poate impune cu adevărat și poate face diferența doar dacă și orașele și comunitățile mai mici iau parte la acest trend.
O lecție bună învățată în pandemie este aceea că izolarea și carantina au îmbunătățit drastic calitatea aerului și au redus poluarea în orașe într-o perioadă scurtă de timp. Acest lucru nu a făcut decât să încurajeze producătorii să accelereze promisiunea de a avea mai multe vehicule electrice pe drumurile noastre. Dar guvernele și autoritățile locale trebuie să includă și stațiile de încărcare în planificarea orașelor și în strategiile lor de dezvoltare urbană inteligentă, proiectând în același timp un trafic mai fluid și infrastructuri rutiere mai bune pe termen lung. Dincolo de mobilitatea și durabilitatea imediată, revoluția EV (Electic Vehicle) are potențialul de a aduce îmbunătățiri uriașe în privința calității vieții în orașele noastre, iar niciun proiectant de orașe inteligente nu ar trebui să rămână în urmă în acest sens. Iar, spre deosebire de stațiile de benzină, încărcarea vehiculelor electrice poate fi încorporată practic oriunde în oraș, așa că nu există cu adevărat scuze pentru a nu o face.