Dubrovnik: o transformare digitală dincolo de turism
Având în vedere tendința în continuă creștere a nomazilor digitali din ultimii ani, freelancerii caută din ce în ce mai mult destinații noi și atractive unde să se stabilească temporar (chiar și în timpul unei pandemii).
Dubrovnik, oraș dornic să se alinieze acestei mișcări, a lansat recent programul "Digital Nomad-in-residence"; o colaborare între orașul croat și Consiliul Național de Turism, care reunește timp de o săptămână rezidenți și zece influențatori aleși din lumea nomazilor digitali, pentru a crea și colabora la o direcție strategică și durabilă pentru oraș.
Două elemente cheie ale acestei inițiative mi-au atras atenția. În primul rând, faptul că vine să susțină o strategie deja funcțională de diversificare a industriei turistice a orașului (care a fost grav afectată de pandemie) prin utilizarea unora dintre cele mai importante puncte forte ale sale, cum ar fi: clima plăcută, peisajele, natura uimitoare, patrimoniul cultural bogat, gastronomia și siguranța, pentru a prezenta orașul ca o destinație ideală de ședere atât pe termen scurt, cât și lung. Dacă la toate acestea se mai adaugă serviciile medicale și facilitățile de cazare de calitate, un nivel ridicat de cunoaștere a limbii engleze din partea populației și crearea de permise de ședere pentru nomazii digitali, mai este nevoie doar de un ultim ingredient pentru a-i atrage pe profesioniști: o infrastructură a internetului bine dezvoltată, lucru de care Dubrovnik se bucură deja din plin.
În al doilea rând, orașul a dat dovadă de un adevărat leadership creativ folosind influențatorii care pot aduce împreună comunitățile lor și pot crește notorietatea orașului, prezentându-l ca pe o nouă destinație, demnă de a fi descoperită. Programul funcționează, în mare, ca un concurs, prin care se selectează cei mai buni reprezentanți în urma unui proces de înscriere pentru a sta în Dubrovnik, cu toate cheltuielile acoperite, timp de o lună, în schimbul contribuției lor.
Până în prezent, o mare parte din economia Dubrovnikului s-a bazat mult pe industria turistică - și, în mare parte, în Europa, în special în orașele de coastă, situația nu este foarte diferită. Pandemia ne-a arătat cât de fragilă poate fi o economie bazată pe un singur element. O mișcare strategică precum cea a orașului Dubrovnik, care valorifică punctele sale forte existente și le consolidează prin valorificarea la maximum a noilor tendințe și a ideilor de viitor, se poate dovedi un mare avantaj pentru un oraș orientat spre un viitor mai integrat și mai durabil, creând o punte de colaborare între localnicii de lungă durată și noii rezidenți cu idei proaspete, dornici să își lase amprenta asupra orașului.
Ca parte a unei strategii atotcuprinzătoare pentru un oraș inteligent, o populație rezidențială tânără și în creștere poate oferi un impuls real economiei și percepției sale, alături de soluții noi din partea unui segment al populației mereu conectat la lumea tendințelor digitale.
În ochii mei, așa arată un obiectiv pe termen lung, iar Dubrovnik ar putea să demonstreze că a făcut o alegere inspirată prin acest exercițiu.