Un oraș măreț este percepția sa în ceea ce privește implicarea cetățenilor

Cetatea din Alba Iulia, Transilvania, România

Atunci când construiești notorietatea brandului orașului tău, percepția joacă un rol esențial. Nu este vorba doar despre infrastructura, investițiile, oportunitățile sau procesele de modernizare ale orașului tău. Un unghi unic care să prezinte orașul tău lumii poate crea efecte pozitive de lungă durată în ceea ce privește implicarea cetățenilor și modul în care aceasta poate fi reflectată în mass-media.

Să luăm ca exemplu Alba Iulia. Un oraș cu 74.000 de locuitori, la fel ca alte mii de orașe din Europa. Dar câte dintre ele au doborât două recorduri mondiale de participare publică la marile proiecte de regenerare urbană, ca parte a procesului de conștientizare implicat? Alba Iulia este unul dintre cele mai vechi lăcașuri cu încărcătură istorică din România, modernizat în ultimul deceniu printr-o strategie de succes a brandului de oraș, susținută de un mix de fonduri publice și private, în special proiecte cu finanțare europeană, condusă de Primărie și susținută de populația locală. Prin aceasta, Alba Iulia a reușit să gestioneze cel mai mare proiect de reînnoire urbană a unui sit istoric bimilenar: Cetatea Alba Carolina, care este cel mai mare proiect de acest fel din România, dar și din Europa Centrală și de Sud-Est. Acest proiect de oraș își trage o mare parte din forță din sprijinul pe care i-l acordă propriii cetățeni, iar noi am reușit să deținem două recorduri mondiale care au pus orașul pe harta mediatică națională și mondială.

Procesul său de renovare a început intensiv în 2003 și s-a încheiat un deceniu mai târziu, reunind între timp oamenii în mândrie și sprijin pentru această transformare urbană. Înainte ca procesul de modernizare să se încheie, în 2009, 9.758 de persoane s-au adunat în cadrul unei ample acțiuni de PR pentru a crea cea mai mare îmbrățișare din lume, desfășurată în jurul Cetății. A luat parte la eveniment chiar și președintele țării de la acea vreme, Traian Băsescu.

Nouă ani mai târziu, în 2018, după ce Cetatea fusese deja restaurată ca parte integrantă a unui oraș european inteligent, oamenii s-au adunat din nou pentru a doborî încă un record mondial, al celei mai mari imagini umane a unei țări, aproape 5.000 de persoane recreând silueta României pentru a comemora centenarul Marii Uniri din 1918.

În anii de dinaintea și dintre cele două recorduri mondiale, proprietatea Cetății a fost transferată de la Ministerul Apărării, înapoi la Consiliul Local, devenind astfel unul dintre cele mai mari spații publice din țară. Cetatea nu numai că s-a întors la oamenii săi, dar a devenit, de asemenea, un simbol al orașului și piesa centrală a brandingului său modern. Dintr-o parte interzisă a orașului, Cetatea a devenit chiar inima acestuia și o destinație vibrantă atât pentru locuitori, cât și pentru vizitatori, cu un uriaș impact social și cultural. 

Un mix inteligent care a adus împreună o strategie urbană excelentă, sprijinul localnicilor, al ONG-urilor relevante, al companiilor și al instituțiilor publice, dornice să fie parte a unei dezvoltări de viitor care a pus orașul pe harta globală, a dat forță imaginii orașului Alba Iulia și a dus mai departe acțiunile strategice puse în mișcare în ultimele două decenii. Aceasta dovedește eficiența unei bune strategii care accentuează valorile umane și dorința oamenilor de a progresa.

În cele din urmă, dezvoltarea fiecărui oraș trebuie să se adreseze oamenilor săi. Iar dacă ai cu adevărat sprijinul și implicarea acestora, jumătate din treabă este deja făcută.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Dubrovnik: o transformare digitală dincolo de turism

Next
Next

Percepția este totul. Iar brand = percepție.