„Viena te așteaptă”: Inspirație din cele mai verzi orașe din lume

Viena a fost desemnată anul acesta cel mai verde oraș, potrivit unui indice creat de Resonance Consultancy.

Cei care caută inspirație pentru sustenabilitatea urbană pot porni de la o replică din piesa Vienna a lui Billy Joel: „You better cool it off before you burn it out (Mai bine să o răcorești înainte să o arzi)”. Datorită planificării detaliate a orașului, a transportului public și a spațiilor verzi, Viena, capitala Austriei, a fost desemnată (încă o dată) orașul verde numărul unu în lume, conform celui mai recent indice întocmit de grupul de consultanță Resonance.

Criteriile de identificare a orașelor care deschid calea pentru un viitor mai verde includ procentajul de spații verzi publice, necesarul total de energie din surse regenerabile și populația care folosește transportul public pentru a merge la serviciu, nivelul de poluare a aerului, consumul de apă pe cap de locuitor, capacitatea de deplasare pe jos, disponibilitatea reciclării la nivelul orașului, disponibilitatea de compostare la nivelul orașului și numărul de piețe agricole. Să aruncăm o privire asupra orașelor care au fost incluse în top: 

1. Viena, Austria

Fotografie de Anton de pe Unsplash

Potrivit Resonance, „locul de naștere al modernismului” are un surplus de idei noi cu privire la mobilitate și la parcurile publice. Acest lucru, adaugă organizația, se datorează unei istorii de planificare urbană metodică și faptului că Viena este un punct de referință european pentru transportul în comun. „Aproape jumătate din populația orașului deține un abonament anual de transport în comun și îl folosește cu religiozitate”, spune Resonance.

2. München, Germania

Fotografie de Matthias Schröder de pe Unsplash

München, în Germania, ocupă locul doi pe lista Resonance, din diverse motive ecologice. În primul rând, este unul dintre cele mai pietonale orașe din lume și are un sistem de transport în comun pe care Resonance îl numește „de invidiat”. Adăugați la acest amestec cel mai recent și strălucitor sistem de transport rapid U-Bahn și veți avea o rețetă ecologică câștigătoare, în care numărul de mașini continuă să scadă. Nu uitați că München este încă un centru urban (și sediul BMW!), ceea ce face și mai notabil faptul că are „cel mai bun aer care poate fi respirat într-un centru urban, de oriunde”. 

3. Berlin, Germania

Fotografie de Adam Vradenburg de pe Unsplash

Tot în Germania, ne îndreptăm acum spre Berlin, care ocupă locul al treilea în topul orașelor verzi realizat de Resonance. Porecla sa, orașul gri, poate că își are rădăcinile în bogata sa istorie arhitecturală, dar nu este nimic gri în a trăi în acest vis verde! Potrivit Resonance, Berlinul se mândrește cu un transport în comun excelent, o abundență de spații publice și parcuri urbane. Ca și München, este un paradis al plimbărilor, iar localnicii sunt atenți la impactul lor asupra Pământului (ceea ce explică de ce orașul are unul dintre cele mai mici consumuri de apă pe cap de locuitor din Europa). 

Alte orașe ecologice care au fost incluse pe listă sunt Madrid, São Paulo, Manchester, Lisabona, Singapore, Amsterdam și Washington DC. Există vreun oraș pe care ai dori să îl adaugi pe listă? Sau unul care crezi că are potențialul de a deveni un oraș verde bine gândit? Contactează-mă pe LinkedIn și spune-mi!

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Tu te simți în siguranță online?

Next
Next

Nu suntem insule