Tu te simți în siguranță online?
Am discutat pe larg despre felul în care internetul și datele ne fac viața mai ușoară. De la felul în care economisim timp evitând cozile de la ghișee, la rapiditatea cu care ne mișcăm într-un oraș în care am ajuns pentru prima dată, folosind GPS-ul sau cât de ușor avem acces la divertisment.
Însă lucrurile sunt caracterizate mereu de nuanțe, și există, din păcate, și o latură întunecată a internetului, inclusiv a felului în care datele pot fi folosite. Indiferent că ne referim la șantaje online, breșe de securitate, furturi de identitate, comercializarea de substanțe sau servicii ilegale, putem sintetiza aceste activități folosind un singur termen: criminalitate informatică. Infractorii folosesc internetul și rețelele sociale pentru a-și recruta victimele, iar autoritățile ar trebui să răspundă eficient și rapid la aceste infracțiuni, în conformitate cu evoluțiile tehnologice.
În 12-13 mai, la Strasbourg, Consiliului Europei a organizat Conferința internațională privind cooperarea consolidată și desecretizarea probelor electronice, redactând un Protocol adițional la Convenția de la Budapesta, privind criminalitatea informatică.
S-a pornit de la premisa că utilizarea tehnologiei informației a devenit tot mai frecventă, încurajând și creșterea criminalității informatice, care reprezintă o amenințare la adresa siguranței cetățenilor și a statului de drept. S-a subliniat, de asemenea, că guvernele au responsabilitatea de a proteja societatea și indivizii împotriva criminalității nu numai offline, ci și online și că victimele criminalității cibernetice au și ele dreptul la justiție.
Protocolul prevede un set de instrumente juridice, care apără drepturile omului, iar statul de drept răspunde precis necesității de a aborda criminalitatea informatică, din ce în ce mai sofisticată și mai răspândită, prin intermediul unei cooperări mai eficiente între state și între state și sectorul privat, clarificând cazurile în care furnizorii de servicii dintr-o anumită țară vor putea furniza datele pe care le dețin direct autorităților competente din alte țări.
În contextul în care siguranța orașelor în care trăim este un factor esențial al calității vieții, mă bucură să văd că UE se preocupă și de aspecte legate de siguranța online a cetățenilor ei.