UE renunță la Planul Verde European în favoarea independenței energetice?
Dacă ești grăbit, îți răspund pe scurt, nu. Dar, haide să nuanțăm concluzia. Este cazul, atât la nivel de România, cât și la nivelul întregii Uniuni Europene, să ne pregătim din timp, asemeni omului gospodar care-și face vara sanie şi iarna car.
În cazul în care nu ai aflat, îți aduc la cunoștință că șeful Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, a declarat recent că „la iarnă, Rusia ar putea sista toate livrările de gaze către Europa”. Asta, în contextul în care încă de săptămâna trecută, Rusia a redus fluxurile prin gazoductul său Nord Stream 1 la 40% din capacitate, invocând probleme legate de echipamente, după ce a tăiat deja gazul către Polonia, Bulgaria, Țările de Jos, Danemarca și Finlanda, din cauza refuzului acestora de a se conforma unei noi scheme de plată, folosind ruble rusești.
Înainte ca Ucraina să fie invadată, UE se baza pe Rusia pentru 40% din necesarul său de gaz. Având în vedere că aprovizionarea din Rusia este în scădere și prețurile gazelor sunt în creștere, unele țări din UE au crescut gradul de utilizare al centralelor electrice pe cărbune, menționând în același timp că acest lucru este o soluție pe termen limitat și nu va reprezenta un obstacol în calea obiectivelor privind schimbările climatice.
Cu toții vedem cum războiul început de Rusia ia forme diferite și afectează nu doar Ucraina invadată, ci și țări aflate la mii de kilometri distanță. În Centrul și Vestul Europei, Germania, Italia, Austria și Olanda au spus că centralele electrice pe bază de cărbune ar putea să ajute continentul european să treacă peste criza care a dus la creșterea prețurilor și a făcut și mai grea lupta împotriva inflației.
Apelul la exploatarea resurselor fosile este o soluție temporară extrem de utilă momentului. Fără ipocrizie, fără sloganuri imbecile, este soluția pentru susținerea economiilor și susținerea plafonării costurilor cu energia pentru populație. Decidenții vremurilor noastre trebuie să fie pragmatici în raport cu prioritățile oamenilor și companiilor. Anul acesta și încă 15-20 de ani, până când avansul capacităților de producție verzi și inteligete va fi suficient de puternic, permisiv și accesibil.
Deși țările afectate iau în calcul revenirea la cărbune pentru a produce energie electrică, Planul Verde European nu reprezintă un proiect abandonat. Dimpotrivă, el este pe cale să fie adaptat noului context, întrucât scopul final al acestuia, dincolo de o Europă mai curată, este și acela de a avea o Europă independentă din punct de vedere energetic, adică independentă de resursele gestionate de către un regim autoritar, dispus să o șantajeze politic.
Să nu uităm: Europa este “responsabilă” de doar 9,3% din totalul emisiilor mondiale de CO2. Europa nu își permite să își sacrifice industriile peste noapte, de dragul unui viitor mai bun doar la nivel de ambiții declarate și nematerializate la timp. Până la urmă parte din aceste industrii sunt cele chemate să producă alternativele verzi, banii necesari investițiilor în capacități de producție, energie curată și accesibilă pentru populație și companii. Până când acestea nu sunt construite și funcționale, Europa nu trebuie să ezite în a continua utilizarea resurselor proprii de care dispune: cărbune, petrol, deșeuri, biomasă. În paralel, trebuie să amplifice finanțarea capacităților noi și verzi de producție bazate pe potențialul hidro, solar, eolian, hidrogen etc. Acum că gazele naturale și energia nucleară sunt considerate resurse cu rol în tranziția ecologică și atenuarea schimbărilor climatice, Europa trebuie să canalizeze capitalul de investiții spre achiziții colective acolo unde statele membre solicită ajutor.
Tu ce părere ai? Cum crezi că ar trebui să se raporteze Europa sau, dacă vrei, România la situația actuală?