Acesta ar putea fi începutul sfârșitului dosarului cu șină

Dintr-un sondaj Eurobarometru aflăm că „63 % dintre cetățenii UE doresc un mijloc digital unic și sigur cu care să se poată identifica pentru toate serviciile online”. În plus, mai știm că, în prezent, șaisprezece state membre ale UE (printre care Germania, Italia, Polonia, Spania și Olanda) dispun de sisteme naționale care recunosc identitate digitală. Luând în considerare acești factori și mulți alții, Comisia Europeană intenționează să introducă identitatea electronică europeană. Aceasta va putea fi utilizată pe scară largă ca modalitate de identificare sau de confirmare a anumitor atribute personale, pentru a accesa servicii digitale publice și private, online sau offline pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Identitatea digitală europeană va putea fi folosită în numeroase situații. De exemplu:

-la utilizarea serviciilor publice (pentru solicitarea certificatului de naștere sau a unei adeverințe medicale, pentru semnalarea schimbării adresei) 

-la deschiderea unui cont bancar sau la depunerea declarațiilor fiscale

-la înscrierea la universitate, în țara de origine sau în altă țară din UE

-la stocarea unor rețete medicale pe care să le puteți utiliza oriunde în Europa 

-la dovedirea vârstei 

-la închirierea unei mașini folosind un permis de conducere electronic

-la înregistrarea la sosire într-un hotel

-la cumpărături online

-pentru interacțiuni sociale etc. 

Comoditatea de a avea toate datele în același loc și de a evita excesul de documente necesare în viața de zi cu zi, folosind un singur document de identitate, și acela digital, pare un vis frumos venit la noi din viitorul îndepărtat. 

Dar nu pot să nu fac o analogie cu principiul investitorilor, care zice; „nu-ți pune niciodată toate ouăle în același coș” fiindcă dacă ceva nu merge bine, riscul este să pierzi totul. Iar când „investiția” este reprezentată de datele noastre personale, lucrurile ar trebui analizate temeinic. Deocamdată Comisia Europeană a lansat o platformă online pentru a colecta sugestii despre cum ar trebui să funcționeze viitoarele portofele de identitate digitală europeană. 

Momentan, în România, nu există o dezbatere publică pe această temă. Abia am anunțat, fără să reușim să lansăm la nivel național, implementarea cărților de identitate biometrice. Dar aș fi interesat să începem o discuție argumentată pe această temă, deoarece cu cât mai multe persoane își pun întrebări, cu atât mai multă lume va deveni conștientă de beneficiile, dar și de eventualele riscuri ale inițiativei. Sunt multe aspecte de luat în considerare, începând cu datele pe care cetățenii le vor furniza, până la responsabilii care vor gestiona și administra aceste date. Sunt curios, tu ce părere ai despre identitatea digitală europeană și felul în care ar trebui implementată?

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Ce trebuie să știm despre reciclarea deșeurilor electronice în Europa

Next
Next

UE renunță la Planul Verde European în favoarea independenței energetice?