Ce trebuie să știm despre reciclarea deșeurilor electronice în Europa

Un studiu recent arată că majoritatea statelor membre ale UE nu reușesc să atingă obiectivele de colectare a deșeurilor electronice. Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European, deșeurile electronice reprezintă fluxul de deșeuri cu cea mai rapidă creștere în UE, mai puțin de 40% din deșeurile electronice fiind reciclate.

După cum vă puteți imagina, gestionarea deșeurilor electronice este o sarcină importantă pentru UE, în special în cadrul obiectivului acesteia de a avansa către o economie circulară. 

Ce sunt deșeurile electronice? 

Parlamentul European explică faptul că deșeurile electronice și electrice - sau pur și simplu „e-deșeurile” - acoperă o varietate de produse care sunt aruncate la gunoi după utilizare. Aceste produse pot include aparate electrocasnice mari, cum ar fi mașini de spălat și aragazuri, precum și echipamente IT, cum ar fi laptopuri și imprimante. Echipamentele de consum pot include, de asemenea, orice, de la camere video și lămpi fluorescente până la aspiratoare și prăjitoare de pâine. De asemenea, sub umbrela deșeurilor electronice sunt incluse și uneltele electrice și dispozitivele medicale.

De ce trebuie reciclate deșeurile electronice?

După cum se afirmă în acest articol, echipamentele electrice „au un impact grav asupra mediului”.  În primul rând, din cauza lipsei de colectare și reciclare și, în al doilea rând, din cauza duratei scurte de viață a acestor dispozitive. Alte motive pentru a lua în considerare reciclarea deșeurilor electronice ar putea fi: caracterul necorespunzător al reparațiilor, riscul importurilor și exporturilor ilegale și impactul negativ al dispozitivelor electronice asupra mediului. 

Parlamentul European consideră că materialele potențial dăunătoare care poluează mediul înconjurător sunt unul dintre principalele motive pentru care deșeurile electronice ar trebui reciclate. Aceste materiale nocive pot reprezenta, de asemenea, un risc pentru persoanele implicate în procesul de reciclare.

„Multe minerale rare, necesare în tehnologia modernă, provin din țări care nu respectă drepturile omului”, afirmă Parlamentul. „Pentru a evita sprijinirea involuntară a conflictelor armate și a încălcării drepturilor omului, importatorii europeni de minerale pământene rare trebuie [prin lege] să efectueze verificări ale furnizorilor lor.”

Deșeurile electronice și Uniunea Europeană

Potrivit Parlamentului, Comisia Europeană a prezentat un nou plan de acțiune privind economia circulară în 2020, în cadrul căruia reducerea deșeurilor electronice și electrice este menționată ca fiind una dintre prioritățile principale.

Într-o declarație a Comisiei Europene se explică faptul că obiectivul DEEE (Deșeuri de la echipamentele electrice și electronice) este acela de a contribui la o producție și un consum sustenabil de echipamente electronice. Acest lucru se va realiza prin „contribuția la utilizarea eficientă a resurselor și la recuperarea materiilor prime secundare prin reutilizare, reciclare și recuperare”. 

În plus, acest plan de acțiune subliniază obiective precum „dreptul la reparații” și îmbunătățirea reutilizării, cum ar fi introducerea unui încărcător comun (cu ajutorul căruia viețile noastre ar fi mult mai ușoare!). De asemenea, s-ar introduce un sistem de recompense pentru a încuraja reciclarea produselor electronice.

Un raport din 2021 arată că țările europene ar trebui să fie obligate prin lege să recicleze metalele esențiale din deșeurile electronice. Finanțat de UE, consorțiul CEWASTE afirmă că, făcând din deșeurile electronice o exigență legală, UE își va reduce dependența de importuri și, în același timp, va preveni întreruperea lanțurilor de aprovizionare cu metale esențiale.

Care este opinia ta cu privire la reciclarea deșeurilor electronice? Crezi că este un lucru pentru care ar trebui să ne simțim toți responsabili sau ar trebui să existe reguli mai stricte impuse de guvern?

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Tu ești român verde?

Next
Next

Acesta ar putea fi începutul sfârșitului dosarului cu șină