Vești bune de pe partea întunecată a Lunii
Suntem aproximativ 8 miliarde de suflete pe fața Pământului, ceea ce pune o presiune din ce în ce mai mare pe resursele naturale ale acestuia. Printre primele 6 resurse pe cale să fie epuizate, pe lângă apă, care înseamnă viață și elemente rare (scandiul și terbiul) care ne ajută să inovăm (magneți, turbine eoliene, circuite pentru telefoanele inteligente), se numără și combustibilii fosili: cărbunele, gazul și petrolul.
Trebuie să ne îndreptăm privirea în alte direcții și deja o facem încurajând energiile regenerabile, dar se poate și mai bine de atât. Pentru că dacă resursele Pământului sunt limitate, ingeniozitatea umană este infinită. Resursele de pe Pământ sunt limitate? Da, atunci le vom căuta în altă parte. Probabil acesta a fost și gândul din spatele inițiativelor care stau la baza misiunilor spațiale ale Chinei, care a devenit prima națiune ce a reușit să aterizeze o navă spațială într-un crater aflat pe partea întunecată a Lunii. În plus, China a descoperit un nou mineral lunar, pe care l-a numit Changesite-(Y), ce conține o cantitate mare de heliu-3, material considerat ideal pentru viitoarele reactoare de fuziune nucleară.
Oamenii de știință au măsurat conținutul și caracteristicile substanței heliu-3 identificat în solul lunar și se estimează că pe Pământ există între 15 și 20 de tone de heliu-3 care pot fi exploatate, în timp ce rezerva de pe Lună ar putea fi de cel puțin 1 milion de tone. Iată de ce în cadrul comunității spațiale, este adesea citat ca fiind un motiv important pentru a ne întoarce pe Lună. Multe provocări privind exploatarea de heliu 3 nu au fost încă abordate. Deși este doar un punct de plecare pentru investigații ulterioare, acest studiu arată că, în ciuda părerilor pozitive, heliu-3 lunar nu este adecvat pentru a asigura un procent semnificativ din cererea globală de energie în 2040.
Lucrurile sunt așadar mai complexe decât par la prima vedere și este foarte probabil să nu ne bucurăm în curând de energia generată în urma exploatării resurselor selenare. Cu toate acestea, indiferent de rezultatul final, faptul că suntem mereu în căutarea unor alternative și soluții care au în centrul lor conservarea resurselor planetei, este deja un beneficiu și un pas înainte în evoluția noastră ca specie.