Orașe de dragul oamenilor
Orașele inteligente nu ar trebui să fie atât despre tehnologie, cât despre modul în care oamenii o folosesc pentru a îmbunătăți locul pe care îl numesc acasă. Care sunt orașele cele mai potrivite nevoilor noastre? Orașele de 15 minute, cele policentrice, orașele de tip hub? Dezbaterea privind viitorul metropolelor noastre rămâne deschisă, dar acestea ar trebui să se transforme nu doar din punct de vedere digital, ci luând în considerare toate perspectivele și unghiurile de vedere și regândind viitorul prin noi paradigme. Azi îți voi prezenta câteva:
1.Orașul antifragil
Un exemplu ar fi urbanismul antifragil. Așa cum exercițiile fizice forțează și obosesc mușchii pentru ca în final să îi dezvolte, sau cum o doză mică de agent infecțios ajută organismul să dezvolte imunitate, putem crea, la rândul nostru, structuri care nu numai că rezistă la evenimente precum crizele financiare sau dezastrele naturale, dar care și beneficiază de pe urma lor. Așadar, antifragilitatea este abilitatea de a eșua în doze mici și de a folosi acest eșec pentru a „câștiga de pe urma dezordinii” în timp - producând în mod paradoxal o ordine mai mare. Secretul este să păstrăm lucrurile „suficient de mici pentru a eșua și progresa”, spre deosebire de „prea mari pentru a eșua complet”. La fel este și capacitatea de a trage învățăminte din aceste mici eșecuri, astfel încât structura să poată dezvolta noi puncte forte.
2.Orașul mai multor puncte de vedere
O altă provocare cu care se confruntă orice comunitate este aceea de a putea lua în considerare toate punctele de vedere, începând cu valorificarea abordărilor de tip „pluralist”, care apar deja ca o convergență a diferitelor nevoi. Un exemplu este punctul de vedere al femeilor, al minorilor, al persoanelor în vârstă sau al celor cu nevoi speciale. Această abordare ne ajută să oferim o voce întregii comunități, inclusiv celor invizibili, marginalizați și excluși. În plus, orașul trebuie să creeze locuri de muncă, să implice comunitatea, să creeze legături între cartier și restul orașului și să stimuleze spiritul antreprenorial. Dar știți care este cel mai important aspect al acestei abordări de tip urban? Promovarea unui sentiment de comunitate și apartenență la nivelul străzii.
3.Orașul tuturor
Roma este o capitală care cuprinde un mare caleidoscop urban, iar o stradă poate să despartă lumi diferite din punct de vedere estetic, al compoziției sociale și al calității vieții. În cartea „Cele șapte Rome - Capitala inegalităților povestită în 29 de hărți” descoperim: orașul istoric, plin de mărturii artistice, arhitecturale și arheologice; orașul bunăstării, care unește cartierele bogate chiar dacă acestea nu se învecinează; orașul automobilului, dispus de-a lungul principalelor axe rutiere; orașul-câmpie, o vastă zonă rurală care se întinde în jurul orașului; orașul compact, al cartierelor rezidențiale intensive construite în anii de expansiune postbelică; și, în cele din urmă, orașul condițiilor dificile, în care majoritatea complexelor de locuințe sociale sunt înconjurate de cartiere suburbane formate din locuințe construite ilegal, și orașul celor invizibili, mai greu de remarcat, deși foarte răspândiți: două orașe în care pandemia și-a arătat înfățișarea cea mai aprigă. Aici găsești detalii despre hărți. Asemeni Romei sunt și orașele noastre: sparte, răsfirate, împărțite, pe diferite niveluri, uneori intersectându-se, dar nu întotdeauna. Provocarea este să le păstrăm autenticitatea, dar și să le facem vii și accesibile tuturor.
Trebuie să facem alegeri diferite dacă dorim să construim orașe locuibile și în care să ne facă plăcere să trăim. Trebuie să pornim la drum de la relațiile dintre noi, de la legăturile de solidaritate dintre cetățeni. Și trebuie să investim mai mult în participarea conștientă a acestora, să ajutăm oamenii să se simtă co-arhitecții și co-urbaniștii binelui comun, descoperind împreună noi forme de cetățenie urbană. Altfel, riscăm să ne plângem constant că trăim într-o lume care în loc să stimuleze, nu face altceva decât să stea în calea fericirii noastre.