Cu ochii pe noi
În ultimii ani, forțele de poliție europene au avut posibilitatea de a face schimb de amprente, date ADN și informații despre proprietarii de vehicule. Pentru a le susține eforturile, legislatorii europeni vor să includă milioane de fotografii ale fețelor oamenilor într-un sistem, folosind recunoașterea facială la o scară fără precedent în vederea modernizării posibilitățile polițiilor de pe întregul continent.
Sistemul actual permite utilizarea retroactivă a recunoașterii faciale. Aceasta înseamnă că forțele de poliție vor putea compara imagini statice obținute de la camerele de supraveghere, fotografii obținute din rețelele de socializare sau de pe telefoanele victimelor infracțiunilor cu fotografiile din baza de date. Tehnologia este, așadar, diferită de sistemele de recunoaștere facială live, scenariu căruia Membrii Parlamentului European i s-au opus deja, considerând că recunoașterea automată nu ar trebui să fie utilizată la controlul frontierelor sau în spațiile publice și menționând că cetățenii ar trebui să fie monitorizați doar atunci când sunt suspectați de comiterea unei infracțiuni, fără să facă supraveghere preventivă bazată pe date comportamentale, întrucât sistemele de identificare bazate pe Inteligența Artificială identifică deja, în proporții mai mari, în mod eronat, grupurile etnice minoritare, persoanele LGBTI, persoanele în vârstă și femeile. În plus, deputații europeni s-au pronunțat în favoarea interzicerii oricărui sistem de supraveghere bazat pe sisteme de scoruri sociale care încearcă să evalueze gradul de încredere în cetățeni pe baza comportamentului sau a personalității lor.
Potrivit site-ului Politico.eu, guvernele și companiile europene și-au intensificat experimentele privind recunoașterea facială. Algoritmii biometrici care au ca scop compararea fețelor cu bazele de date, în timp real, pot folosi rețelele existente de camere publice. Sprijinul din partea grupului Renew, care se alătură Verzilor și Socialiștilor & Democraților, în susținerea unei interdicții, arată cum o parte tot mai mare din conducerea politică a Europei este în favoarea unor restricții privind Inteligența Artificială, ce depășesc cu mult ceea ce se întâmplă în alte regiuni ale lumii avansate din punct de vedere tehnologic, cum ar fi SUA.
„#AIAct interzice sistemele de inteligență artificială utilizate în moduri atât de periculoase pentru sănătatea, siguranța sau drepturile fundamentale ale cetățenilor sau valorile noastre, încât contravin în mod absolut modului nostru de viață european și nu pot fi autorizate să funcționeze în Europa” a postat pe Twitter Dragoș Tudorache, membru Renew și raportor al Parlamentului European pentru Legea privind Inteligența Artificială.
Într-o notă serioasă, într-o lume în care datele sunt noul aur, ar trebui să luăm mai în serios problema protecției vieții private. Utilizarea abuzivă a camerelor de recunoaștere biometrică a devenit din ce în ce mai prezentă în viața noastră de zi cu zi, implicând cetățeni din întreaga lume și care, dacă este neglijată, ar putea îngheța drepturile individului, inclusiv libertatea de exprimare, de asociere și de liberă circulație în spațiile publice.
Într-o notă mai veselă, o firmă promite să producă haine care să ne protejeze de recunoașterea facială prin păcălirea Inteligenței Artificiale. Și nu este singura de acest tip.