Uniunea Europeană a Sănătății

Fotografie de Etactics Inc de pe Unsplash

Indiferent de sistemul de sănătate adopatat la nivel național, pandemia de Covid-19 a luat prin surprindere toată planeta. Dacă la început am râs de luările de poziție ale lui Alexander Lukashenko, președintele Belarusului care respingea riscul coronavirusului, încurajând cetățenii să bea vodcă și să viziteze saunele, ulterior am rămas șocați de situația unor state pe care le-am luat mereu ca repede demne de urmat. Mă refer aici la situația Belgiei unde 32 de milioane de măști chirurgicale și 6 milioane de măști de protecție respiratorie FFP2 - aflate la acea oră în criză la nivel mondial pe fondul pandemiei de coronavirus - au fost distruse de Ministerul Sănătății din Belgia, deoarece depășiseră data de expirare.

Probabil tocmai din această cauză, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, în cadrul Reuniunii mondiale la nivel înalt privind sănătatea, din 25 October 2020, a declarat: „nu putem aștepta sfârșitul pandemiei pentru a începe să reparăm lucrurile și să ne pregătim pentru viitor. Vom pune bazele unei Uniuni Europene a Sănătății mai puternice, în care toate cele 27 de țări membre să poată colabora pentru a depista, pentru a se pregăti și pentru a reacționa împreună.” 

Pandemia ne-a arătat cât de importantă este coordonarea între țările membre ale UE în vederea protejării sănătății oamenilor, atât în timpul unei crize, cât și în perioade de normalitate, când putem aborda problemele de sănătate preexistente, investind în sisteme solide de sănătate și formând personalul medico-sanitar. Din această cauză programul Uniunea Europeană a Sănătății va îmbunătăți protecția, prevenirea, pregătirea și răspunsul european la situațiile care pun în pericol sănătatea oamenilor. Acest program a fost creat pentru a contribui la:

-protejarea mai eficientă a sănătății cetățenilor

-dotarea UE și a statelor sale membre cu mijloacele care să le permită să prevină și să facă față mai bine eventualelor pandemii viitoare

-îmbunătățirea rezilienței sistemelor de sănătate din Europa. 

Iar începând din 25/12/2022, elementele constitutive ale Uniunii Europene a Sănătății au intrat în vigoare în mod oficial, printre acestea numărându-se un mandat mai puternic acordat Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și un nou cadru de urgență pentru contramăsurile medicale. Așadar, UE dispune în prezent de instrumentele necesare pentru a se pregăti și pentru a reacționa mai eficient în cazul unei urgențe de sănătate publică întrucât un Centru European de Prevenire și Control al Bolilor mai puternic poate să emită pentru statele UE recomandări legate de pregătirea pentru amenințările la adresa sănătății, dar și să găzduiască laboratoarele de referință ale UE creând un grup operativ pentru intervenții sanitare rapide în cazul unei epidemii majore.

„Pandemia de COVID-19 a arătat ce putem realiza atunci când lucrăm împreună, ca Uniune[…] Acțiunea rapidă și decisivă la nivelul UE reprezintă cea mai puternică armă de care dispunem pentru a ne proteja cetățenii de amenințările la adresa sănătății, iar în acest scop avem nevoie de mecanisme solide și permanente” a declarat și comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Orașe funcționale

Next
Next

Iarna care ne-a uitat