UE face ordine pe piața criptomonedelor

Pandemia a schimbat fundamental modul în care lucrăm, învățăm, ne conectăm, ne distrăm și facem cumpărături. Transformarea digitală a economiei și a societății s-a accelerat în ultimii ani, creând atât oportunități, cât și provocări. Pe măsură ce online-ul și offline-ul se întrepătrund tot mai mult, apar noi pericole. De la date personale furate, la tentative asupra spitalelor, rețelelor electrice și de alimentare cu apă, atacurile cibernetice pot avea consecințe periculoase în viața reală. 

Cu siguranță ai auzit în ultimii ani prin intermediul mass-media despre blockchain și potențialul uriaș pe care l-ar putea avea în viețile noastre. Tehnologia blockchain este un sistem descentralizat care permite partajarea datelor, asigurând totodată integritatea acestora. Sistemul permite utilizatorilor să înregistreze tranzacțiile într-un registru comun, iar în acest mod nicio tranzacție nu poate fi modificată dacă a fost deja publicată. Una dintre aplicațiile cele mai cunoscute ale acestei tehnologii sunt criptomonedele. 

Criptomonedele sunt active digitale care pot fi utilizate ca mijloc de schimb sau ca investiții. Spre deosebire de sistemul bancar tradițional, acestea sunt private; nu sunt emise sau garantate de o bancă centrală sau de o autoritate publică. Așa că utilizarea criptomonedelor și a tehnologiei din spatele acestora s-a dovedit a fi atât extrem de tentantă, cât și problematică. Tocmai de aceea UE dorește să stimuleze dezvoltarea acestor tehnologii și a utilizării lor în UE, protejând în același timp utilizatorii.

Criptomonedele sunt utilizate și pentru activități infracționale pe dark web, deoarece tranzacțiile sunt în mare parte anonime. În plus, utilizarea pe scară largă a criptomonedelor fără reglementare ar putea conduce la instabilitate financiară, la manipularea pieței, prin urmare, oamenii, din dorința de a face un profit nesperat în timp cât mai scurt și nefiind acoperiți de normele UE privind protecția consumatorilor, sunt adesea slab informați cu privire la riscuri, ceea ce ar putea duce la pierderi de bani. Persoanele mai în vârstă probabil își mai aduc aminte de schemele piramidale de la începuturile anilor 90 și de oameni pierzându-și proprietățile și agoniseala de o viață din cauză că au căzut în mrejele unui vis prea frumos pentru a fi adevărat.

Un alt aspect îngrijorător pentru europeni, atât prin prisma angajamentului luat în ceea ce privește Pactul Verde European, cât și prin cea a recentei crize energetice datorată răzoiului din Ucraina, tehnologia care stă la baza celor mai cunoscute criptomonede utilizează cantități uriașe de energie electrică, ceea ce are ca rezultat o amprentă ecologică ridicată. De exemplu, doar Bitcoin consumă „mai multă energie electrică decât Argentina”.

În concluzie, pentru a încuraja dezvoltarea și utilizarea acestor tehnologii, UE lucrează la elaborarea unor noi norme care să sporească securitatea, să sprijine inovația, să protejeze consumatorii și investitorii și să asigure stabilitatea financiară, iar companiile care se ocupă de cripto-active vor trebui să informeze mai bine consumatorii cu privire la riscurile, costurile și taxele aferente.

Soluțiile digitale reprezintă oportunități importante și sunt esențiale pentru a asigura redresarea Europei în cadrul economiei globale. Acesta este motivul pentru care Parlamentul European contribuie la elaborarea politicilor care vor consolida capacitățile Europei în domeniul noilor tehnologii digitale și vor deschide noi oportunități pentru întreprinderi și consumatori.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Mașinile care ne ocupă orașele

Next
Next

Energie verde pentru zile negre