Ucraina poate conta pe sprijinul Europei și al europenilor

Fotografie de Leonhard Niederwimmer de pe Unsplash

Probabil datorită birocrației stufoase, probabil alimentată de interesele Rusiei care are deja un concurent economic puternic în est și dorește să-i destabilizeze unitatea celui din vest, câștigă tot mai mult teren în Europa curentul suveranist. Ieșirea Marii Britanii din UE nu a făcut decât să pună sare pe rană, până și în România tot mai multe voci cerând prin cotloanele canalelor de social media ieșirea României din UE. Asta în condițiile în care un astfel de eveniment ne-ar catapulta din punct de vedere geopolitic imediat și fără drept de apel pe orbita unei găuri negre sau „în umbra marelui urss” dacă e să ne amintim titlul cântecului unei legendare trupe românești.

În acest context este de apreciat că, potrivit unui sondaj Eurobarometru efectuat între 12 octombrie și 7 noiembrie 2022, cetățenii europeni văd valoarea reală asociată apartenenței la Uniunea Europeană: 72% dintre europeni afirmă că țara lor a avut de câștigat ca stat membru al Uniunii Europene. Mai mult, trei sferturi dintre cetățenii europeni aprobă faptul că Uniunea Europeană sprijină Ucraina după invazia declanșată de Rusia. Sprijinul este susținut de majoritatea cetățenilor din toate țările membre ale Uniunii. La zece luni de la declanșarea războiului din Ucraina, sprijinul pentru măsurile concrete luate de UE - cum ar fi sancțiunile împotriva guvernului rus sau sprijinul financiar, militar sau umanitar acordat Ucrainei - continuă să fie la fel de ridicat, de 73%, deși impactul războiului este resimțit direct de cetățenii europeni.

Probabil tocmai datorită acestei susțineri masive din partea cetățenilor UE, membrii Parlamentului European au aprobat un împrumut de 18 miliarde de euro pentru a sprijini Ucraina, fonduri care vor acoperi aproximativ jumătate din finanțarea lunară estimată la 3-4 miliarde de euro de care Ucraina are nevoie în 2023. Banii vor fi destinați sprijinirii serviciilor publice esențiale - cum ar fi funcționarea spitalelor, a școlilor și asigurarea de locuințe pentru persoanele relocate, precum și refacerea infrastructurii critice distruse de Rusia. Cu toate acestea, împrumutul acordat Ucrainei este condiționat de reforme care să consolideze instituțiile țării și să o pregătească atât pentru reconstrucție, cât și pentru drumul său către aderarea la UE, cum ar fi: măsuri de combatere a corupției, de reformă judiciară, de respectare a statului de drept, de bună guvernanță și de modernizare a instituțiilor.

E bine însă de precizat că UE nu reprezintă doar un buget uriaș din care țările membre sau în curs de aderare se pot înfrupta, ci mai degrabă un set de valori în care cetățenii statelor mai sus menționate cred și le pun în practică. Iată de ce nu este de mirare că sondajul pomenit puțin mai devreme, confirmă angajamentul ferm al cetățenilor europeni nu doar pentru sprijinirea Ucrainei, ci și pentru valorile care stau la baza Uniunii Europene: democrația, protejarea drepturilor omului în Uniune și în lume și libertatea de exprimare și de gândire. Adică aceleași valori  care sunt apărate zilnic de ucraineni, de la începutul invaziei.

Cu această ocazie, Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a considerat impresionante „curajul și reziliența ucrainenilor confruntați cu aceste acte de teroare[…] Cel mai bun răspuns pe care-l putem da la nivel Uniunii Europene este să demonstrăm solidaritate și unitate europeană. Ucrainenii pot conta pe sprijinul ferm al Parlamentului European” a declarat ea. Iar pentru a demonstra că UE pune gândurile bune în fapte concrete, alături de Dario Nardella, președinte al rețelei Eurocities (o rețea formată din peste 200 dintre cele mai mari orașe europene), Președinta a lansat inițiativa „Generatoare ale speranței”, o campanie care face apel la orașele europene să doneze generatoare de energie electrică și transformatoare pentru a ajuta ucrainenii să treacă cu bine de iarna grea care îi așteaptă. Aceste generatoare vor permite funcționarea instalațiilor esențiale ale țării, vor furniza energie spitalelor, școlilor, instalațiilor de alimentare cu apă, centrelor de asistență, adăposturilor, antenelor de telefonie și multor altor instalații.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Pomul lăudat care contrazice proverbul

Next
Next

Premiile Noul Bauhaus European 2023