Pomul lăudat care contrazice proverbul
Mai mult de 80% dintre persoanele care locuiesc în zonele urbane în care este monitorizată poluarea atmosferică sunt expuse la niveluri de calitate a aerului care depășesc limitele OMS. Deși toate regiunile lumii sunt influențate, populațiile din orașele cu venituri mici sunt cele mai grav afectate. Pe măsură ce calitatea aerului din zonele urbane se deteriorează, crește riscul de accidente vasculare cerebrale, boli de inimă, cancer pulmonar și boli respiratorii cronice și acute, inclusiv astm, pentru persoanele care locuiesc în aceste zone. Poluarea aerului este o cauză majoră a bolilor și deceselor. Este o veste bună faptul că tot mai multe orașe iau măsuri pentru a monitoriza calitatea aerului, iar o modalitate consacrată de reducere a poluării aerului este plantarea de copaci, întrucât frunzele acestora captează și absorb particulele nocive. Dar plantarea de noi copaci nu este întotdeauna o opțiune viabilă.
Acesta este motivul pentru care „CityTree”, o instalație mobilă care elimină poluanții din aer, a apărut în orașe din întreaga lume, printre care Oslo, Paris, Bruxelles și Hong Kong. Fiecare „CityTree” are puțin sub 4 metri înălțime, aproape 3 metri lățime și 2,19 metri adâncime, fiind disponibil în două versiuni: cu sau fără bancă și ar putea avea beneficii pentru mediu echivalente cu până la 275 de copaci reali, chiar dacă CityTree nu este, de fapt, un copac - ci o cultură de mușchi, ceea ce înseamnă că poate capta și mai mulți poluanți.
CityTree beneficiază de monitorizare prin IoT (Internet of Things), sistem care întreține și măsoară performanța structurii vii. Instalațiile pot fi amplasate la marginea drumurilor sau în piețe, dar și în școli, birouri, aeroporturi și centre comerciale. Tehnologia a fost dezvoltată în Germania și este prezentată ca fiind primul filtru de aer biologic inteligent din lume, ceea ce face ca aceste instalații să fie ideale pentru purificarea aerului în orașele și localitățile în care poluarea reprezintă una dintre cele mai mari provocări. CityTree se alimentează singur prin intermediul panourilor solare, iar apa de ploaie este colectată și redistribuită automat cu ajutorul unui sistem de irigare încorporat. În plus, peretele de mușchi produce, de asemenea, un efect de răcire a zonei înconjurătoare, ajutând la combaterea efectului de insulă de căldură urbană.
Tehnologii precum CityTree reprezintă soluții inovatoare care evoluează în mod constant, iar activitatea în acest domeniu ar trebui să fie unul dintre principalele noastre interese. Cu siguranță că acestea nu pot rezolva singure problema poluării aerului în orașe, dar reprezintă soluții inteligente pentru a îmbunătăți nu numai calitatea aerului, ci, în general, calitatea vieții, protejând în același timp biodiversitatea.
Iar după toate aceste recenzii pozitive din presa internațională, ce mi-a atras atenția în mod dosebit a fost o știre din vară care anunța faptul că Primăria Brașov a lansat licitația în vederea achiziționării unui astfel de CityTree.