Premiile Noul Bauhaus European 2023

Fotografie de Darya Jum de pe Unsplash

Noul Bauhaus European este o inițiativă creativă și interdisciplinară de regândire a orașelor și a spațiilor în care locuim, pentru a le transforma în orașe mai frumoase, mai sustenabile și mai incluzive. Mișcarea își propune să fie o punte de legătură între lumea științei și a tehnologiei, pe de o parte, și lumea artei și a culturii, pe de altă parte. Lansat de președinta von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii din 2020, Noul Bauhaus European ne invită pe toți să ne imaginăm și să construim împreună un viitor sustenabil și incluziv, dar totodată frumos pentru ochii, mințile și sufletele noastre. Pe scurt, dacă Pactul Verde European ar avea un suflet, atunci acesta ar fi Noul Bauhaus European.

Premiile Europene Bauhaus 2023 sunt deschise depunerii candidaturilor membrilor din statele membre ale UE, iar termenul limită de depunere a proiectelor este 31 ianuarie 2023. La ultimele două ediții au fost depuse peste 3.000 de candidaturi, iar concursul din 2023 va premia 15 inițiative deosebite care leagă sustenabilitatea, estetica și incluziunea - cele trei valori complementare ale Noului Bauhaus European. Premiile din 2023 vor recompensa proiecte existente, dar și concepte dezvoltate de tinerele talente în patru direcții:

* reconectarea cu natura,

* redobândirea sentimentului de apartenență,

* prioritizarea locurilor și a persoanelor care au cea mai mare nevoie,

* necesitatea unei gândiri pe termen lung, care să țină seama de ciclul de viață în ecosistemul industrial.

Pentru prima dată, acestea sunt deschise și pentru țările din Balcanii de Vest: Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia. Juriul va selecta 12 câștigători (câte un câștigător pentru fiecare categorie din fiecare secțiune). În plus, trei câștigători vor fi selectați în urma unui vot public deschis (câte un câștigător pentru fiecare categorie). Toți câștigătorii vor primi un premiu în bani:

  • 30.000 de euro pentru componentele A și C, 

  • 15.000 de euro pentru componenta B.

Toți finaliștii vor fi invitați la Bruxelles pentru a participa la ceremonia de decernare a premiilor și vor beneficia de un pachet de promovare oferit de Comisie pentru a le susține proiectul. În cadrul fiecărei categorii, candidații pot alege dintre trei componente paralele ale concursului:

Componenta A: „Campionii Noului Bauhaus European”, dedicată proiectelor existente și finalizate cu rezultate clare și pozitive.

Componenta B: „Staruri în devenire ale Noului Bauhaus European”, dedicată conceptelor prezentate de tinere talente, cu vârste de până la 30 de ani. Conceptele se pot afla în diferite stadii de dezvoltare, de la idei cu un plan clar, până la nivelul de prototip.

Componenta C: „Campionii Noului Bauhaus European în domeniul educației”, dedicată inițiativelor axate pe educație și pe învățare. Sunt eligibile atât proiectele finalizate, cât și inițiativele cu un nivel minim de maturitate.

Indiferent că ne pasă sau nu, schimbările climatice, poluarea, digitalizarea și explozia demografică (se estimează că populația mondială va ajunge la aproximativ 10 miliarde de locuitori până în 2050), sunt factori care au o influență în viețile noastre. Putem rămâne dinaintea acestor factori simpli spectatori sau putem să ne punem creativitatea, talentul și priceperea la treabă. Eu sunt de părere că e timpul să ne apucăm încă de ieri.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Ucraina poate conta pe sprijinul Europei și al europenilor

Next
Next

Ceruri mai verzi