Twitter și impactul său asupra orașelor
Achiziționarea de către Elon Musk a Twitter, sau, așa cum îl numește el, "piața publică de facto", a fost una dintre cele mai importante știri din ultima săptămână. După ce a plătit aproximativ 44 de miliarde de dolari, el a promis că va face ca libertatea de exprimare online să fie mai mare, ceea ce nu este un lucru mărunt.
Când a apărut în 2006, Twitter a atras atenția în mod deosebit, fiind cel mai punctual, mai ușor de citit și mai relevant canal online, iar limitarea sa la 140 de caractere a impus noi modalități de a fi creativ în aceste limite. În timp ce ascensiunea altor platforme de socializare, cum ar fi Instagram, sau creșterea nebună a Facebook de-a lungul anilor în ceea ce privește numărul de utilizatori activi, au făcut ca Twitter să pară relativ mic, în comparație. Cu toate acestea încă se mai mândrește cu 229 de milioane de utilizatori zilnici și continuă să fie un mediu extrem de influent în multe părți ale lumii.
Referindu-se la oferta de achiziție a Twitter din aprilie, Musk a declarat în cadrul unei conferințe TEDx că nu îi "pasă de aspectele economice" ale acesteia. "Este vorba doar de sentimentul meu puternic și intuitiv că a dispune de o platformă publică, de maximă încredere și incluzivă pe scară largă, este extrem de important pentru viitorul civilizației."
Dar, în ciuda promisiunilor mărețe ale lui Musk, există multe îngrijorări cu privire la achiziția Twitter, cum ar fi faptul că de acum înainte aplicația va fi deținută de o persoană privată și ce înseamnă acest lucru în privința adevăratei libertăți de exprimare (și a provocărilor care vin odată cu aceasta).
Cu toții ne amintim de interdicția lui Donald Trump pe platformă, de dezinformarea pe scară largă și de teoriile conspirației în jurul pandemiei, de scandalurile legate de interferența străină în campaniile electorale și așa mai departe. Musk a anunțat că ia în considerare să facă public codul Twitter și înlocuirea interdicțiilor permanente cu perioade de time-out. Pe de altă parte, Musk este, de asemenea, unul dintre cei mai mari donatori în favoarea American Civil Liberties Unions. Și în trecut, Twitter a înăsprit moderarea conținutului cu un scop, asigurându-se că nu sunt călcate în picioare drepturi și asigurând o platformă curată. Dar, cu recenta achiziție din partea lui Musk și având în vedere intențiile declarate, toate acestea s-ar putea schimba, iar noi am putea asista la revenirea unor voci controversate.
Acum, în timp ce articolele din mass-media se concentrează pe alte subiecte care decurg din această știre, cum ar fi cât de mult va schimba Musk status quo-ul rețelelor de socializare prin achiziția sa, există un alt punct de vedere pe care aș dori să îl aduc în centrul atenției: modul în care această promisiune de reglementare a libertății de exprimare online și a utilizării Twitter poate avea un impact asupra vieții marilor orașe.
Acum doi ani, Twitter a fost folosit ca instrument de analiză - cu scopul de a măsura modul în care conceptele și tehnologiile privind orașele inteligente sunt observate și puse în aplicare în orașele australiene, printr-o geoanaliză sistematică care a cuprins analize descriptive, de conținut, de politici și spațiale. Rezultatele au dovedit că analiza geo-Twitter era relevantă în investigarea acestor teme și putea furniza informații relevante pentru elaborarea politicilor privind orașele inteligente, cu informații preluate direct din comunitate.
Aproximativ în același timp, în 2020, Amsterdam a folosit Twitter pentru a contura un discurs alternativ privind orașul inteligent, care a pus în centrul atenției migranții creativi. Metodologia inovatoare a prezentat faptul că migranții creativi calificați au contribuit la povestea orașului inteligent prin corelarea tehnologiei cu binele comun. Aceasta a fost, de asemenea, o mișcare inteligentă, care a demonstrat că analiza rețelelor de socializare poate informa urbaniștii în legătură cu o utilizare mai orientată către societate a tehnologiei în orașele inteligente.
Ținând cont de cele de mai sus, în 2022 ar trebui să analizăm oportunitățile posibile de a oferi comunităților locale posibilitatea de a se implica mai mult în modul în care sunt dezvoltate sau îmbunătățite orașele. O cercetare rapidă vă va arăta că o mulțime de orașe inteligente și diverse organizații folosesc deja Twitter pentru micro-conținut în vederea creșterii implicării și participării cetățenilor. Chiar recent, Smart Cities Marketplace (un canal Twitter creat ca o inițiativă a Comisiei Europene pentru a reuni părțile interesate și experții din UE în domeniul orașelor inteligente), a împărtășit știri și informații din cadrul Forumului Smart Cities Marketplace 2022, concentrându-se pe o tranziție urbană corectă și curată - un bun exemplu al modului în care canalul poate fi utilizat ca sursă relevantă de informații și mai directă decât alte platforme.
Acum gândește-te cum poți ajunge la cetățeni prin intermediul ei. Am discutat deseori despre faptul că o parte semnificativă din viața orașelor inteligente constă în implicarea și motivarea populației în vederea participării active la aceste schimbări. Suntem deja în plină eră digitală, așa că de ce să nu folosim un canal direct pentru acest tip de conversație? În comparație cu alte platforme, Twitter te scutește de zorzoanele inutile din majoritatea fluxurilor de știri, simplificând procesul de transmitere a informațiilor și de atragere a atenției. Cu ajutorul unor hashtag-uri specifice, administrațiile locale pot invita comunități întregi să își spună părerea atunci când vine vorba de îmbunătățiri, strategii și alte domenii relevante ale vieții comunitare care le privesc și le afectează în mod direct - respectând cu adevărat promisiunea libertății de exprimare și democratizând implementarea unui stil de viață adecvat unui oraș inteligent.
Desigur, adevărata libertate ar trebui să garanteze faptul că nimeni nu calcă în picioare libertățile altora. Și pentru aceasta, ar trebui să existe un set minim de instrucțiuni și reglementări în scopul îndeplinirii promisiunii lui Musk în mod funcțional și eficient.
Combinând funcțiile de analiză ale Twitter cu capacitatea sa de a amplifica vocea comunității, creând un cadru sănătos de dezbatere, oficialii orașelor inteligente pot face pași înainte în implicarea cetățenilor prin intermediul unei platforme care este deja parte integrantă a vieții lor digitale. Totodată, aceasta se poate dovedi o evoluție a mentalității în cazul autorităților, grație unei abordări flexibile și adaptabile la social media.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare, dar adoptând o mentalitate corectă și o abordare prudentă, pe care l-aș îndemna și pe Musk să le ia în considerare, protejând platforma împotriva utilizării abuzive, atât din partea persoanelor fizice, cât și din partea entităților mari (cum ar fi evitarea deturnării politice), avem la îndemână o oportunitate uriașă de a face din Twitter un instrument real de democratizare, cu un impact pozitiv asupra vieții comunităților inteligente.