Start-up-urile contribuie la reducerea emisiilor prin creditele de carbon

Printre numeroasele inițiative ale Uniunii Europene de a lupta împotriva schimbărilor climatice și de a atinge un nivel zero net al emissilor de carbon până în 2050, posibilitatea de a cumpăra credite de carbon, pentru a contribui la reducerea emisiilor, a câștigat teren în rândul industriilor cu consum mare de energie.

Începând cu 2005, industriile mari consumatoare de energie au fost supuse Sistemului UE de Comercializare a Certificatelor de Emisii (ETS), care stabilește un tarif pentru emisii, în vederea promovării tranziției către o industrie neutră din punct de vedere ecologic. În esență, reducerea emisiilor de dioxid de carbon presupune eliminarea carbonului prin compensarea emisiilor produse în altă parte - lucru pe care l-ați văzut, de exemplu, la companiile aeriene, care se promovează ca fiind o alternativă "mai ecologică" de a călători.

În timp ce această inițiativă a fost creditată cu reducerea emisiilor cu aproximativ 35% între 2005 și 2019, a fost de asemenea criticată pentru alocarea excesivă a permiselor, pentru volatilitatea prețurilor și pentru că nu și-a atins obiectivele - un aspect care a fost revizuit în amănunt înainte de actuala fază 4, care ne duce până în 2031.

Mingea se află în terenul start-up-urilor

Prin intermediul acestui sistem, marile companii cumpără credite de carbon pentru a-și reduce amprenta (și, prin urmare, pentru a evita amenzile pentru emisii mai mari decât limita permisă în prezent), care sunt achiziționate de la start-up-uri care au în derulare proiecte de reducere a emisiilor. 

Combinația dintre prețul de tranzacționare mai mare (în prezent, 98,5 euro pe tona de emisii) și reducerea cotelor are un dublu efect: pe de o parte, forțează marile industrii să adopte practici mai ecologice și, pe de altă parte, ajută financiar proiectele care sprijină mediul.

Start-up-uri precum ClimateTrade din Valencia, Carbonex din Londra sau Puro.earth din Finlanda folosesc creditele colectate de la marile companii pentru a contribui la finanțarea proiectelor de mediu, colaborează îndeaproape cu industriile pentru a reduce sau a neutraliza emisiile și chiar folosesc soluții de tip blockchain, fie pentru a sprijini proiecte existente, fie pentru a demara noi afaceri ecologice, punând astfel accentul pe inovație, pentru a contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Iată cum contribuie orașele la un viitor mai verde cu ajutorul creditelor de carbon

O societate neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon va amenda acum companiile dacă nivelul emisiilor lor este mai mare decât cotele stabilite, care au fost reduse în urma unor revizuiri recente.

Creditele de carbon au un impact uriaș asupra vieții orașelor, așa cum era de așteptat. Având în vedere că marile industrii afectează prin poluare orașele lângă care își au sediul, creditele de carbon ajută la crearea unui echilibru necesar între cantitatea pe care o produc și cantitatea pe care o reduc prin investiții în proiecte mai ecologice sau transformări ale companiilor în vederea unui viitor mai sustenabil.

Această sinergie între marile industrii și start-up-urile care ajută nu numai la reducerea emisiilor de carbon, ci și la educarea în ceea ce privește reducerea acestora, are un impact pozitiv direct. Nu este vorba doar de construirea unei culturi a rezilienței, ci și de o cultură a conștiinței și responsabilității față de mediu, care merge mult mai departe decât simpla plată a unei amenzi pentru emisiile suplimentare.

Rămâne de văzut ce se va face în continuare pentru a duce lucrurile mai departe și pentru a stimula înființarea de noi start-up-uri care să reducă emisiile de dioxid de carbon, ca parte necesară a tabloului industrial general.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Twitter și impactul său asupra orașelor

Next
Next

Orașe, Industrii și Pactul Ecologic European