Top 5 tendințe în materie de orașe inteligente pentru 2023

Pe măsură ce orașele devin tot mai inteligente, ele redefinesc și readaptează ecosistemele urbane la noi moduri de funcționare și de viață pentru cetățeni. Accelerarea tehnologică, ca urmare a pandemiei din ultimii doi ani a adus, de asemenea, atât de multe schimbări în structurile orașelor, încât, uneori, se pare că am făcut un salt înainte în viitor - iar viitorul se întâmplă acum.

Orașele inteligente sunt construite pe niște straturi care se interconectează și determină modul în care funcționează un oraș în general. Îmbinând aplicațiile tehnologice, datele și uzul public, am creat un ecosistem care continuă să se transforme și să se adapteze nu numai la nevoile cetățenilor, ci și la inovațiile emergente care au potențialul de a simplifica planificarea urbană și de a îmbunătăți calitatea vieții tuturor.

O scurtă trecere în revistă a celor mai recente evoluții ne oferă, de asemenea, o perspectivă asupra modului în care orașele vor continua să evolueze pe măsură ce ne îndreptăm spre 2023 și dincolo de această dată. 

Ținând cont de acest lucru, să aruncăm o privire asupra câtorva dintre tendințele și previziunile de top pentru orașele inteligente în următorul an. Sau, cel puțin, asupra unora dintre preferatele mele!

Top 5 tendințe în materie de orașe inteligente pentru 2023

1. Sănătate inteligentă

Am văzut această tendință luând naștere odată cu pandemia de COVID-19 și a reprezentat o schimbare importantă. Tehnologiile inteligente încurajează nu doar diagnosticarea și tratamentul, ci și prevenția și grija față de propria persoană într-un mod deosebit, reducând presiunea enormă exercitată asupra sistemelor noastre de sănătate și asupra persoanelor care au nevoie de acestea. De asemenea, analiza datelor contribuie la crearea de servicii medicale individualizate pentru persoane și familiile acestora, în funcție de nevoile lor individuale, și permite monitorizarea de la distanță a afecțiunilor cronice.

2. Economia circulară va transforma transportul în comun

În timp ce o mare parte din economia circulară se concentrează în prezent pe reducerea volumului de ambalaje și a deșeurilor textile, designul circular își face loc și în industria transportului public prin utilizarea de materiale cu emisii reduse de carbon, prin creșterea planificată a duratei de utilizare a vehiculelor (în special a celor electrice) și prin trecerea de la uzura planificată la recondiționarea și reciclarea acestora.

3. Transformarea digitală și conectivitatea

Cu o cerere crescută pentru lățimea de bandă și interconectivitatea între sisteme, această tendință va solicita autorităților și structurilor municipale să își adapteze în permanență modul de lucru. Acest fapt reprezintă deja o provocare, dar în cadrul acesteia apar și soluții, deoarece se pot stabili premise digitale mai bune în vederea unor schimbări constante în modul de funcționare a orașelor inteligente. Inteligența artificială (AI), învățarea mecanică (ML) și tehnologiile de cloud-ificare vor abilita din ce în ce mai mult rețelele viitoare, pentru a face loc, în cele din urmă, lansării planificate a rețelelor 6G în jurul anului 2028.

4. Energie inteligentă

Investim deja din ce în ce mai mult în energia curată și sprijinim orașele pentru a deveni mai reziliente, iar presiunea în acest sens va crește, deoarece acest aspect este deja pe agenda mondială de ceva timp.  Acest proces implică utilizarea de materiale sustenabile și etice, proiecte ecologice și eficiente din punct de vedere al resurselor, sisteme alimentate cu energie regenerabilă și tehnologii digitale pentru a se adapta la utilizare. Această remodelare energetică ajută, de asemenea, la crearea și implementarea unei economii circulare.

5. Implicarea Cetățeanului Inteligent

Un oraș inteligent nu poate exista fără principalul său pilon - cetățenii săi. Progresele tehnologice vor promova o încredere mai mare între cetățeni și instituții și vor încuraja implicarea civică. Aplicațiile existente permit deja cetățenilor să raporteze probleme locale și să sporească în cadrul comunității crearea de rețele care facilitează schimbul de resurse.

Aceste tendințe și dezvoltările care le însoțesc au rolul de a acoperi lacunele din cadrul structurilor urbane existente și de a contribui la crearea unui sistem mai puternic, care să funcționeze mai ușor și să ofere mai multe cetățenilor, ca parte a unui mod de viață mai inteligent și mai bun. 

Acestea sunt primele mele 5 tendințe preferate în materie de orașe inteligente pentru anul viitor. Care sunt ale tale?

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Top 5 inițiative ale orașelor pietonale din Europa

Next
Next

Twitter și impactul său asupra orașelor