Top 5 inițiative ale orașelor pietonale din Europa

Un pilon central al orașelor inteligente ține de soluțiile de mobilitate și de modul în care cetățenii beneficiază de acestea. Orașele, în mod implicit, tind să devină supraaglomerate, cu un trafic intens care generează poluare și noxe, alături de ambuteiaje care afectează zone întregi ale orașului.

Multe orașe au elaborat și pus în aplicare strategii locale pentru a reduce utilizarea mașinilor și pentru a promova o gamă mai largă de opțiuni de transport mai puțin poluante și mai sustenabile, investind, de asemenea, într-un număr tot mai mare de zone pietonale dedicate, în special în centrele orașelor.

În ultimii ani am asistat la o serie de opțiuni care schimbă centrul gravitational de la mașini la biciclete și scutere electrice, adesea prin intermediul unor opțiuni de sharing, bazate pe aplicații care au devenit un nou standard în orașele din Europa.

În 2017, Oslo a dat startul unei inițiative menite să elimine mașinile din centrul orașului, înlăturând până în prezent 90% din parcările de pe marginea străzilor, pietonalizând străzi întregi și interzicând complet accesul mașinilor în unele zone. S-a dovedit a fi un exemplu de mare succes și, în prezent, centrul orașului a înflorit, ca urmare a acestei inițiative - contrazicând pe cei care au prezis în mod eronat că îndepărtarea mașinilor din centrul orașului va distruge economia locală.

De asemenea, este demn de remarcat faptul că peste 75% dintre inovațiile urbane care au reușit să reducă utilizarea mașinilor au fost coordonate de o administrație locală. Printr-o combinație a acestor tactici și a utilizării tehnologiilor emergente, suntem acum capabili să folosim pe deplin procese digitale pentru a crea soluții suplimentare care pot reduce folosirea mașinilor, în favoarea unor opțiuni mai sustenabile. Acestea ne ajută, de asemenea, să ne îndeplinim obiectivele privind emisiile și să creăm orașe mai locuibile prin creșterea calității vieții, un lucru din care toate autoritățile locale ar trebui să facă în mod absolut o prioritate.

Viitorul comunităților inteligente aparține cetățenilor, iar astăzi analizăm primele 5 orașe (inclusiv Oslo) care pun oamenii în centrul intereselor lor.

1. Oslo: Centrul orașului fără mașini

Oslo își propune cu adevărat să facă orașul cât mai puțin populat de mașini, iar în ultimii ani a eliminat în mod strategic mașinile din cele mai mari două zone ale orașului, cu școli și zone rezidențiale suplimentare în apropiere. În 2019, Oslo a devenit, de asemenea, primul oraș care a înregistrat zero decese în rândul pietonilor sau al bicicliștilor, ca urmare a acestei strategii.

2. Amsterdam: Orașul bicicletelor

Amsterdam este deja un exemplu elocvent de oraș în care bicicletele sunt preferate în orice moment în detrimentul mașinilor. Deși nu reprezintă o noutate, propunerea lor este, de mult timp, un model de urmat pentru alte orașe europene. Iar cifrele vorbesc de la sine: deși mașinile nu sunt, de fapt, interzise în Amsterdam, doar un sfert din călătoriile prin oraș se fac cu ajutorul acestui mijloc de transport.

3. Taxa de aglomerație din Londra

Au trecut aproape 20 de ani de când Greater London a introdus această taxă pentru mașinile care circulă prin centrul orașului. Stabilită inițial la 5 lire sterline doar pentru centrul orașului, în prezent ajunge la 15 lire sterline pentru o singură zi în zone mai extinse ale orașului. 80% din veniturile obținute din această taxă sunt folosite pentru investiții în transportul în comun, un sistem pe care tot mai multe orașe l-au adoptat de atunci, pentru a-și finanța proiectele de tip Smart City. În plus, Londra a înregistrat o creștere extraordinară în ceea ce privește utilizarea bicicletelor în oraș, fiind construite din ce în ce mai multe piste dedicate bicicliștilor - și este suficient să ne plimbăm pe străzile sale pline de viață pentru a vedea cât de multe dintre ele sunt dedicate pietonilor.

4. Servicii de mobilitate pentru navetiști

În orașul olandez Utrecht, un program care a asigurat abonamente gratuite pentru transportul public și un autobuz privat pentru a conecta stațiile de transport în comun cu locurile de muncă ale angajaților a dus la o reducere de 37% a numărului de navetiști care se deplasează cu mașina prin centrul orașului.

5. Aplicații care încurajează mobilitatea sustenabilă

Întrucât telefoanele mobile joacă un rol din ce în ce mai important în strategiile de reducere a utilizării mașinilor, orașul italian Bologna a dezvoltat o aplicație de tip joc pentru a încuraja mersul pe jos prin oraș. Oamenii își pot urmări propriile trasee și pot câștiga puncte pentru mersul pe jos, cu bicicleta și utilizarea transportului în comun, beneficiind ulterior de o gamă largă de recompense din partea companiilor locale.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Parcarea inteligentă: Să gândim dincolo de aplicații și să începem simplu

Next
Next

Top 5 tendințe în materie de orașe inteligente pentru 2023