Parcarea inteligentă: Să gândim dincolo de aplicații și să începem simplu
În cadrul dezvoltării continue a orașelor inteligente, problemele legate de trafic și locurile de parcare continuă să fie două dintre cele mai importante pe lista lucrurilor care, atunci când sunt abordate și gestionate corect, pot avea un impact pozitiv extraordinar atât asupra vieții cetățenilor, cât și asupra mediului.
Odată cu creșterea numărului de locuitori din ecosistemele urbane și a numărului de mașini, problemele legate de trafic au devenit din ce în ce mai greu de gestionat, în ciuda faptului că există instrumente noi și sofisticate care ar putea să le rezolve. Preocuparea pentru metode de parcare și sisteme de trafic mai eficiente se regăsește deja pe agenda mai multor forumuri, de la mișcările care susțin sustenabilitatea, până la procesele aferente orașelor inteligente din întreaga lume.
În timp ce o mare parte a atenției din ultimii ani s-a concentrat exclusiv pe aplicațiile și senzorii de parcare inteligentă, care au contribuit în mare măsură la fluidizarea sistemelor de trafic din orașe, adevărul este că trebuie, de asemenea, să luăm în considerare aspecte care au existat înainte de aplicațiile inteligente și care, de asemenea, le depășesc cu mult pe acestea - cum ar fi problema parcărilor gratuite din centrele orașelor și modul în care acestea influențează mulți alți factori legați de trafic și parcări.
În cartea sa "Costul ridicat al parcării gratuite", profesorul Donald Shoup de la UCLA a evidențiat problemele sistemului american privind parcările și ce trebuie făcut pentru a rezolva situația acestora. Cartea creionează traseul politicilor privind parcările în Statele Unite și în străinătate, abordând atât parcările stradale, cât și cele în afara acestora, sau legile locale care impun companiilor private și reședințelor să asigure un număr minim de locuri de parcare în afara străzii, legi care au declanșat o supremație a locurilor de parcare în detrimentul spațiilor pietonale și a altor zone de utilitate publică - un fenomen care a fost preluat și în alte părți ale lumii și pe care trebuie să îl abordăm din nou și de urgență.
Totuși, pe lângă aceste provocări, au apărut și oportunități și inițiative, cum ar fi cele menite să garanteze că șoferii (și nu populația în general) plătesc tarife concurențiale, la nivelul pieței, pentru parcarea în orașe, inclusiv pentru parcarea de la marginea trotuarului. Deși la prima vedere nu pare a fi o opțiune populară (cu excepția marilor capitale, unde acest lucru este normă de zeci de ani), prin eliminarea locurilor de parcare gratuite, în special în centrele orașelor, încurajăm utilizarea alternativelor, cum ar fi transportul în comun, mersul cu bicicleta, trotinetele sau mersul pe jos! Și, deși comunităților inteligente mici le ia în general mai mult timp pentru a încorpora parcările cu plată, acestea au într-adevăr o sarcină mult mai ușoară în readaptarea centrelor lor urbane la acest sistem. De asemenea, sistemul reduce congestionarea traficului, poluarea fonică și a aerului, eliberând în același timp spații pentru nevoi reale - toate acestea contribuind la o mai bună calitate a vieții în orașele noastre.
Trebuie să ne gândim la imaginea de ansamblu în această privință și să ne asigurăm că profităm de soluțiile tehnologice care au făcut din orașele inteligente ceea ce reprezintă ele astăzi. Dar, în cele din urmă, gândirea inteligentă merge mai departe de a ne baza doar pe tehnologie pentru a ne ajuta comunitățile să prospere.