Readaptarea post Covid a sistemelor de tranzit urban

Consecințele pandemiei au afectat puternic industria turismului din întreaga lume, aceasta fiind printre primele influențate de restricții. Însă, deși suntem cu toții liberi să călătorim din nou, tiparele s-au schimbat - ca să nu mai vorbim de costurile tot mai mari ale transportului, exacerbate ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. În acest stadiu, nu pare plauzibilă o revenire la nivelul la care călătoriile și transportul erau înainte de pandemie.

Dacă ne concentrăm asupra sistemelor de transport urban, observăm că orașe precum Auckland din Noua Zeelandă au luat măsuri care includ reducerea la jumătate a tarifelor pentru transportul public, în vederea încurajării utilizării acestuia. Dar, cu o populație care încă resimte efectele pandemiei (deși poate nu din motivele pe care le presupun unii), asistăm la o favorizare accentuată a transportului privat în unele comunități, în timp ce cel mai mare factor al declinului utilizării transportului public este acela că oamenii se deplasează mai puțin astăzi decât acum doi ani și jumătate.

Până acum, a devenit clar că vechile tipare de călătorie nu se mai întorc, deci care este calea de urmat?

După numeroase cercetări efectuate în această perioadă, s-a ajuns la concluzia că schimbarea comportamentului oamenilor este influențată mai degrabă de noile obiceiuri de lucru decât de teama de a fi infectați. Navetismul la orele de vârf a scăzut în special din cauza noului sistem de muncă hibrid (în care oamenii își petrec o parte din săptămâna de lucru, dacă nu chiar cea mai mare parte a acesteia, lucrând de acasă), așa înțelegem acum că sistemele de transport în comun au trecut de la o direcție radială la una mai degrabă de tip pânză de păianjen. Oamenii fac mai puține călătorii, adesea mai scurte, de-a lungul unor rute mai restrânse; ei se deplasează în lateral, precum și înăuntru și în afară. Iar autobuzele sunt la fel de goale ca și trenurile de navetiști.

Ce putem face pentru a încuraja în continuare transportul public și opțiunile de mobilitate alternativă?

Pe măsură ce pasagerii se întorc în rețelele de tranzit, este important, din punct de vedere reglementar și operațional, să se răspundă la evoluția cererii prin creșterea și reducerea dimensiunii serviciilor, în funcție de necesități. 

În contextul în care sistemele de transport public din unele părți ale lumii riscă să clacheze, comunitățile inteligente trebuie să se gândească la modalități de a ocoli scăderea cererii și să utilizeze la maximum posibilitățile oferite de progresele tehnologice și de datele disponibile.

Datorită introducerii pe scară largă a sistemelor de lucru hibride, oamenii călătoresc acum în mod mai puțin previzibil, așa că este timpul să inovăm. Wiltshire, în Marea Britanie, introduce autobuze la cerere, ceea ce înseamnă că utilizatorii își pot rezerva în avans călătoriile prin intermediul unei aplicații - și, prin eliminarea rutelor și a orarelor fixe, acest sistem oferă o flexibilitate suplimentară care funcționează în funcție de locul de plecare și de sosire a oamenilor, precum și în funcție de cererea reală. Am văzut că aceste progrese au funcționat deja în cazul taxiurilor și al scuterelor electrice, așa că este logic să le implementăm și în sistemele de transport mai extinse.

Readaptările la scară largă nu sunt ușoare, dar schimbările rapide în ceea ce privește mobilitatea și stilul de viață din orașe ne obligă să gândim rapid și să acționăm rapid pentru ca sistemele să funcționeze eficient. Sperăm să vedem mai multe inițiative de acest gen care să ne ghideze pașii înainte.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Predicții pentru 2027 privind orașele inteligente

Next
Next

Parcarea inteligentă: Să gândim dincolo de aplicații și să începem simplu