Predicții pentru 2027 privind orașele inteligente

Orașele inteligente au devenit o parte pe deplin funcțională a lumii de astăzi, stabilind un model pentru procesele de urbanizare în curs de desfășurare în întreaga lume, precum și pentru remodelarea vechilor modele. Pe măsură ce lumea continuă să se adapteze la era post-pandemică, digitalizarea ajută la rezolvarea multor probleme administrative vechi legate de orașe, făcând totodată evidentă nevoia de structuri urbane inteligente și de inovare în administrarea eficientă a comunităților noastre. 

Aceste ultime evoluții ne oferă o perspectivă impresionantă asupra a ceea ce ne așteaptă cu privire la dezvoltarea orașelor inteligente în următorii cinci ani.

Un raport recent al companiei Research and Markets, de exemplu, analizează mai în detaliu piața actuală a orașelor inteligente pentru a evalua oportunitățile și dezvoltările viitoare care sunt în creștere sau care pot juca un rol major în strategiile urbane, analizând în același timp principalii furnizori și strategiile privind infrastructura, soluțiile, aplicațiile și serviciile. Analizând factori de piață precum adoptarea soluțiilor, gradul de pregătire tehnologică și capacitatea de utilizare, raportul evaluează ce evoluții viitoare vor avea cel mai mare impact în lumea orașelor inteligente.

Așadar, care sunt previziunile cheie pentru 2027 privind orașele inteligente?

În următorii cinci ani, se estimează că piața va depăși 2,7 trilioane de dolari, cifră care este puternic influențată de creșterea continuă a pieței Inteligenței Artificiale, estimată în prezent la 298 de miliarde de dolari. Acest lucru a plasat creșterea globală a pieței la un nivel mult mai ridicat decât previziunile similare făcute la începutul pandemiei.

Împreună cu Inteligența Artificială și alte tehnologii în ascensiune, 5G și Internet of Things (IoT) vor juca și peste ani un rol esențial în readaptarea structurilor orașelor inteligente. Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză, deoarece o bună parte din implementarea lor a fost accelerată din perspectiva funcției, a utilizării și a scopului în perioada crizei Covid. 

Tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC) se transformă, de asemenea, într-un ritm rapid, sub impulsul urbanizării, al industrializării economiilor emergente și al nevoilor specifice ale diferitelor inițiative ale orașelor inteligente.

Provocările există, în mod evident, și din perspectiva sustenabilității, motiv pentru care ar trebui să apreciem rapoartele care prevăd că sistemele inteligente de trafic, de exemplu, pot economisi până la 205 milioane de tone de CO2 până în 2027 - și asta în mare parte datorită utilizării integrate a 5G și a Inteligenței Artificiale în gestionarea inteligentă a traficului, precum și datorită creșterii investițiilor în interconexiunile inteligente, care se preconizează că se vor dubla în următorii cinci ani.

Progresele rapide ale tehnologiei ar trebui, în cele din urmă, să servească unui model de reconstrucție și restructurare a orașelor inteligente, centrat pe cetățean, care să ia în considerare provocări precum crizele climatice, energetice și alimentare, precum și evitarea unor scenarii viitoare asemănătoare recentei pandemii globale. 

După 2027, viitorul are potențialul de a arăta mai strălucitor ca niciodată dacă profităm de tehnologia actuală și o punem în serviciul orașelor noastre și al cetățenilor acestora. Haideți să facem acest lucru posibil.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Aceste țări se află în prima linie în materie de inovare în gestionarea deșeurilor

Next
Next

Readaptarea post Covid a sistemelor de tranzit urban