Transformarea parcărilor în paradisuri: Cum creează orașele spații pentru locuitorii lor
Cum sună versurile cântecului lui Joni Mitchell? "Au pavat paradisul și au construit o parcare." Ei bine, tocmai contrariul este valabil în multe părți ale lumii, unde orașele încep să transforme parcări nefolosite sau degradate în paradisuri de recreere pentru locuitorii lor.
Potrivit lui Adele Peters de la Fast Company, crearea de spații prietenoase pentru locuitori, în orașe, are numeroase beneficii, care merg dincolo de îmbunătățirea nivelului de fericire și a calității vieții cetățenilor. "Pe măsură ce schimbările climatice fac ca valurile de căldură să devină din ce în ce mai frecvente, iar temperaturile medii de vară să crească, parcurile pot ajuta la compensarea efectului de "insulă de căldură" urbană, care determină cartierele din jurul suprafețelor pavate să fie și mai fierbinți", explică Peters. Cercetătorul adaugă că, în multe orașe, parcările reprezintă una dintre cele mai nefaste insule de căldură urbană.
Cities Forum afirmă că din ce în ce mai multe orașe "sculptează" noi spații publice pentru locuitorii lor. În acest articol, vicepreședintele și directorul de dezvoltare al parcurilor orășenești, Adrian Benepe, afirmă: "Nu-mi pot imagina o utilizare mai proastă a terenului într-un centru de oraș decât o parcare de suprafață".
Să aruncăm o privire asupra orașelor care caută să aibă un impact pozitiv și să construiască medii reziliente din vechile parcări.
1. Milano face schimbări, parcuri în loc de parcări
Capitala mondială a modei face schimbări pe scena mondială a schimbărilor climatice. Orașul primește laude pentru că a transformat 250.000 de metri de parcare într-un spațiu public pentru localnici. Proiectul a demarat în 2018, când a avut loc o reinventare la scară extinsă a spațiilor publice din Milano. Prin intermediul unei soluții simple, dar revigorante, s-a pus accentul pe transformarea parcărilor în piețe publice, în special în cartierele cu puține spații verzi.
2. Marele Măr mușcă din schimbările climatice
Spui "New York City" și imediat îmi amintesc de emblematicele lor taxiuri galbene (care, de asemenea, reprezintă titlul cântecului cu tematică ecologică al lui Joni Mitchell) și de aglomerația din trafic. Acum, newyorkezii sunt pregătiți să își ia orașul înapoi. În cadrul acestei provocări adresate liderilor newyorkezi, locuitorii (cu sprijinul primarului Eric Adams) cer ca, până în 2025, 25% din spațiul stradal al Marelui Măr să fie transformat în piațete pietonale, piste de biciclete, spații verzi și coridoare pentru autobuze.
Potrivit acestui raport, în prezent, în New York există aproximativ 3 milioane de locuri de parcare libere pe străzile orașului. Acest număr este mai mare decât numărul de mașini înregistrate în oraș, așa că puteți vedea care este potențialul demersului, având în vedere că mulți newyorkezi folosesc transportul public.
3. Dallas își transformă centrul orașului într-un paradis
În mod clar o temă recurentă, Dallas, în SUA, și-a luat rămas bun de la o parcare nefolosită din centrul orașului, în 2018 --- să fi fost familia Ewing în spatele acestui proiect inovator? În locul parcării se află acum Pacific Plaza, un parc public de 3,7 acri înconjurat de zgârie-nori. Se pare că visurile privind paradisul urban devin realitate!
Milano, New York și Dallas sunt doar trei exemple ale acestor inițiative de recuperare a centrelor orașelor noastre și de transformare a acestora în centre pentru cetățeni.
Care este preferatul tău?