„Toate-s vechi și nouă toate”

Fotografie de Danist Soh de pe Unsplash

Acum peste 500 de ani, în urma unei pandemii (sună cunoscut?), Leonardo da Vinci visa să proiecteze Orașul Ideal. Leonardo avea în minte un oraș frumos, comod și spațios, un oraș mai conectat, cu mai multe căi de comunicație, servicii și salubritate îmbunătățită. Artistul și inginerul depășește astfel mentalitatea timpurilor în care trăia, ieșind din tiparele orașului medieval, cu străzile sale întortocheate, cu casele îngrămădite și suprapopulate. Orașul Ideal trebuia să fie modern, rațional și construit pe mai multe niveluri, fiecare independent de celălalt, dar care să comunice între ele prin intermediul unor scări.

Dar adevărata originalitate a proiectului lui Leonardo constă în alte două aspecte: 

  1. În fuziunea dintre arhitectură, mecanică și hidraulică;

  2. În ideea că frumusețea orașului trebuie să fie sinonimă cu "funcționalitatea", rezultat al contribuției științelor matematice și mecanice.

Dacă în secolul XXI orașul inteligent este o comunitate care folosește tehnologia pentru a îmbunătăți viața cetățenilor săi, sintetizând informația de mai sus, rezultă că Leonardo a fost un urbanist modern prin excelență, proiectând primul oraș inteligent cu 500 de ani înainte de apariția lui. Da, tehnologia imaginată de el nu era digitală, ci mecanică și hidraulică, dar cu toate acestea funcțională, iar dacă e să ne întrebăm cât de „verde” a fost Leonardo, se știe că în timpul șederii la curtea papală din Roma, a studiat utilizarea energiei solare prin proiectarea unor oglinzi concave care concentrau razele soarelui pentru a încălzi apa.

Toate inovațiile pe care le implementăm în orașele în care trăim pentru a le face tot mai inteligente, au un singur scop final, acela de a face viața noastră, a celor care populăm orașele, mai bună, în toate aspectele ei. Atât ideile lui Leonardo de acum peste 500 de ani, cât și inițiativele urbaniștilor moderni au ca scop tocmai acest lucru, după cum am subliniat recent și pe pagina mea de LinkedIn unde am scris: „dacă ne dorim orașe cu adevărat sustenabile, avem nevoie de orașe cu adevărat inteligente. Conectivitatea și tehnologia sunt mijloacele de îmbunătățire a calității vieții locuitorilor, iar dacă profităm de cele mai bune soluții oferite de tehnologie, vom construi un viitor mai bun și mai verde.”

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Transformarea parcărilor în paradisuri: Cum creează orașele spații pentru locuitorii lor

Next
Next

Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru comunitate