Trei exemple de economie circulară la care nu te-ai aștepta

Fotografie de Matt Seymour de pe Unsplash

Economia circulară este un domeniu în evoluție, pe care îl urmăresc îndeaproape de câțiva ani și despre care am mai scris. Pe scurt, aceasta presupune reducerea la minimum a deșeurilor. Când un produs ajunge la sfârșitul ciclului său de viață, materialele din care este fabricat sunt păstrate în economie cât mai mult posibil, urmând să fie utilizate în producție, creând astfel și mai multă valoare adăugată. Iată mai jos câteva exemple pe care nu m-am așteptat să le descopăr:

 

1. Blugii făcuți din bere

Pandemia a dus la o scădere a vânzărilor de bere pentru toate marile fabrici din Japonia. Situația dificilă a determinat una dintre companii să implementeze tehnologia de reciclare, ca modalitate creativă și ecologică de a da o nouă viață deșeurilor, permițându-i totodată să descopere o nouă sursă de venituri și să transforme în blugi deșeurile rezultate din procesul de fabricare a berii.

 

2. Ambalajele comestibile

Principalii furnizori de alimente pentru marea majoritate a locuitorilor unui oraș sunt supermarketurile. Însă drumul de la productor până la raft este unul lung și anevoios, iar pe parcursul lui fructele și legumele fie se deteriorează și sunt aruncate, fie sunt protejate cu diferite substanțe care însă ne împiedică să le consumăm coaja. Un startup din Torino, Italia a creat o peliculă din biomolecule naturale care prelungește durata de viață a fructelor și legumelor de pe rafturile supermarketurilor. Învelișul este comestibil și reduce oxidarea, reține umiditatea și păstrează prospețimea produselor de trei ori mai mult timp.

 

3. Combustibilul auto din whisky

Știai că doar 10% din ceea ce iese dintr-o distilerie obișnuită este whisky? Restul de 90% sunt în mare parte subproduse organice, a căror eliminare este costisitoare. Ca să evite risipa acestora, o companie din Scoția a găsit un mod inovator de a transforma reziduurile într-o resursă valoroasă, dezvoltând un proces de transformare a deșeurilor organice în substanțe chimice cu emisii reduse de dioxid de carbon și în biocombustibili, ceea ce face ca industria whisky-ului să fie mai sustenabilă și contribuie la creșterea economiei ecologice a Scoției.

Ai întâlnit și tu exemple de economie circulară care te-au surprins în mod plăcut?

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Fă cunoștință cu piața alimentară italiană care luptă împotriva risipei de alimente

Next
Next

În UE, suntem peste tot (ca) acasă