Fă cunoștință cu piața alimentară italiană care luptă împotriva risipei de alimente
Într-un raport șocant publicat săptămâna trecută de The Guardian, statisticile Feedback EU au arătat că în UE se irosesc anual aproximativ 153 de milioane de tone de alimente, dublu față de estimările anterioare. În plus, cantitatea de deșeuri alimentare este cu 15 milioane de tone mai mare decât cantitatea de alimente importate de UE.
Potrivit lui Frank Mechielsen, director al Feedback EU, „faptul că UE aruncă mai multă mâncare decât importă, este un scandal”. Mechielsen adaugă că acest lucru este deosebit de îngrijorător, având în vedere criza actuală a prețurilor ridicate la alimente și a costului vieții. După cum afirmă Mechielsen, UE are acum „oportunitatea uriașă de a stabili obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru a reduce la jumătate risipa de alimente începând de la fermă, și până la furculiță, până în 2030, pentru a combate schimbările climatice și a îmbunătăți securitatea alimentară”.
Cum luptă o piață din Torino, Italia, împotriva risipei de alimente
Celelalte orașe pot lua exemplul orașului Torino, din Italia, unde, în cadrul proiectului Porta Palazzo Organic Project, se lucrează la prevenirea risipei de alimente.
Acest proiect colectează alimentele nevândute de la vânzători la sfârșitul fiecărei zile de piață. Alimentele - care altfel ar fi aruncate - sunt sortate, ambalate în cutii și distribuite către persoanele nevoiașe.
Proiectul nu numai că îi hrănește pe cei flămânzi, ci și sensibilizează populația cu privire la risipa de alimente. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, proiectul recuperează zilnic aproape 400 kg de produse nevândute pentru redistribuire. Asta înseamnă 2 000 kg într-o săptămână de cinci zile lucrătoare, aproximativ 8 000 kg pe lună și 96 000 kg pe an.
Potrivit Uniunii Europene, proiectul are trei obiective principale: reducerea risipei de alimente prin colectarea și distribuirea alimentelor nevândute în una dintre cele mai mari piețe în aer liber din Europa; creșterea cantității de materiale care vor fi reutilizate sau reciclate, cu scopul de a reduce cantitatea de materiale incinerate; și promovarea agendei de incluziune socială a orașului prin oferirea unei modalități prin care solicitanții voluntari de azil să se implice în comunitatea lor prin colectarea alimentelor nevândute.
Conform statisticilor, puse la dispoziție tot de Uniunea Europeană, proiectul prezintă rezultate pozitive. Cantitatea de alimente sortate corespunzător a ajuns la aproape 77%, iar cantitatea de deșeuri organice sortate și valorificate este de aproape 33%.
După cum menționează Uniunea Europeană, există diverse aspecte pozitive ale unui astfel de proiect. În primul rând, acesta a promovat o economie mai circulară, ca să nu mai vorbim de beneficiile pe care le oferă pentru comunitate.
Văzând cantitatea de alimente care se risipește în întreaga Europă - și observând cum eforturile mici de combatere a acestui fenomen pot avea un impact mare - te face să îți dorești cu adevărat să faci un inventar al propriei risipe de alimente! Haideți să ne inspirăm de la Porta Palazzo și să ne gândim de două ori înainte de a lăsa mâncarea să se irosească.