Și sustenabil, și inteligent

Fotografie de Febiyan de pe Unsplash

Discutăm deja de ani buni despre orașele inteligente, însă folosim termenul în mod vag sau nepotrivit, uneori cu accent exclusiv pe tehnologie, alteori cu o abordare futuristă sau chiar științifico-fantastică. Definiția însăși a Orașului Inteligent a evoluat de-a lungul timpului, odată cu dezvoltarea rapidă a tehnologiilor, a proceselor de digitalizare și a nevoilor în schimbare ale orașelor în care trăim. Și atunci când aveam impresia că am reușit să înțelegem despre ce este vorba și ce presupune un Oraș Inteligent, a apărut conceptul de „Oraș Sustenabil”. 

Sună complicat, dar e mai simplu decât pare și am explicat pe larg aici. Pe scurt, un oraș sustenabil este un oraș care a îmbrățișat dublul obiectiv al protecției mediului și al calității vieții locuitorilor. Dacă până în urmă cu câțiva ani, orașul sustenabil era doar un vis, astăzi există deja exemple de orașe sustenabile puse în practică. 

Hai să-ți dau câteva exemple de pe mai multe continente: 

Încă din 2009, Copenhaga și-a stabilit obiectivul de a deveni prima capitală neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon la nivel mondial până în 2025. Ea s-a concentrat pe reducerea emisiilor de carbon și pe îmbunătățirea sănătății locuitorilor săi, prin dezvoltarea mobilității, prin adaptarea transportului și prin construirea „super-autostrăzilor pentru biciclete”, inițiativă care a făcut ca 45 % dintre locuitorii orașului să naveteze cu bicicleta în fiecare zi. 

San Francisco găzduiește sediile unelor dintre cele mai inovatoare companii din lume, fapt care a ajutat orașul să devină un lider mondial în domeniul sustenabilității și energiei curate. Aici întâlnim frecvent mijloace de transport electrice pe străzile orașului, iar mai mult de jumătate dintre autobuzele și trenurile ușoare de aici au emisii zero de carbon. 

Aici, restaurantele încurajează conceptul „de la fermă la masă” și creează meniuri care variază în funcție de sezon, iar multe magazine alimentare se aprovizionează de la producătorii care fac agricultură ecologică, nu monoculturi, ce degradează biodiversitatea. 

Încă din 2007, San Francisco a fost primul oraș din SUA care a interzis pungile de plastic, iar magazinele, restaurantele, campusurile și străzile rezidențiale din San Francisco au toate containere pentru subdivizarea deșeurilor.

Singapore este adesea recunoscut ca fiind unul dintre cele mai avangardiste orașe sustenabile din Asia. Printre obiectivele sale se numără îmbunătățirea eficienței energetice, asigurarea faptului că 80% dintre clădirile sale sunt certificate ecologic și că 80% dintre gospodării se află la o distanță de 10 minute de mers pe jos de o gară. Singapore și-a îmbunătățit, de asemenea, sustenabilitatea prin schimbări drastice în domeniul transporturilor, limitând deținerea de mașini în rândul locuitorilor săi și construind sisteme eficiente de transport public, ceea ce a contribuit la reducerea poluării și a aglomerației pe străzi și autostrăzi. 

Acestea sunt doar câteva exemple de oraș sustenabile. Dacă ai alte exemple care te inspiră sau observații referitoare la exemplele mele, lasă-mi un comentariu.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Vin miliardele de la UE. Ce facem cu ele?

Next
Next

Fă cunoștință cu piața alimentară italiană care luptă împotriva risipei de alimente