În UE, suntem peste tot (ca) acasă
„Vă amintiți de vremurile când eram nevoiți să dezactivăm datele mobile atunci când călătoream în Europa – pentru a evita o factură masivă de roaming? Ei bine, aceste vremuri au apus. Și intenționăm să menținem acest lucru pentru, cel puțin, următorii 10 ani.” Thierry Breton, comisar pentru piața internă
Ne place și ne-am obișnuit să rămânem conectați oricând și oriunde. Ori de câte ori trecem granița, operatorul nostru de telefonie mobilă e obligat să ne trimită un mesaj cu informații despre roaming, precum și despre serviciile care nu sunt gratuite. Programul „Roaming la tarife naționale” (Roam like at home) este activat automat ori de câte ori călătorești și îți folosești telefonul în străinătate, în oricare dintre cele 27 de țări ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein și Norvegia. „Roaming la tarife naționale” înseamnă să poți utiliza serviciile de telefonie mobilă în același mod ca la tine în țară.
Din 1 iulie 2022, a intrat în vigoare noul regulament îmbunătățit privind roamingul, care extinde programul „Roamingul la tarife naționale” până în 2032. Prin urmare, călătorii din UE și din SEE (Spațiul Economic European) pot efectua apeluri, trimite mesaje text și naviga pe internet în străinătate fără taxe suplimentare.
De multe ori unele voci cu timbru patriotard îți zugrăvesc UE asemeni unui apart birocratic supradimensionat care nu face altceva decât să-ți taie din drepturi. În realitate, apartenența la UE înseamnă acces la o piață uriașă, dreptul la liberă circulație pe teritoriul a zeci de țări, fără viză și interviuri interminabile la ambasade, oportunitatea de a te educa și specializa în diferite medii academice, cu posibilitatea de a avea studiile echivalate și recunoscute peste tot, avantajul de a beneficia de aceleași servicii de telefonie mobilă și aceeași calitate a internetului mobil în străinătate ca cea pe care o ai acasă. Iar acestea sunt doar o parte neînsemnată din ce ne oferă apartenența la UE.
Revenind la temă, noile norme ale „Roamingului la tarife naționale” vor aduce beneficii semnificative pentru cetățenii din UE în materie de roaming, acestea îmbunătățind, de asemenea, accesul la comunicațiile de urgență în întreaga UE și garantând informații clare cu privire la serviciile care pot face obiectul unor taxe suplimentare.
Întrucât trăim într-o epocă a tehnologiei și datelor, posibilitatea de a rămâne conectați între noi, în permanență, pe teritoriul întregii Uniuni Europene, e un beneficiu la care în urmă cu o generație nici măcar nu îndrăzneam să visăm.
Te bucură și pe tine noile norme în materie de roaming?