Săptămâna Mare a Mobilității

Fotografie de Photo by FLY:D on Unsplash

În perioada 16-22 septembrie a avut loc Săptămâna Europeană a Mobilității, campania emblematică lansată de Comisia Europeană, care își propune să îmbunătățească sănătatea publică și calitatea vieții prin promovarea unei mobilități urbane curate și inteligente. În fiecare an, tot mai multe orașe se alătură campaniei care este deja recunoscută pe scară largă ca fiind o forță motrice în direcția unei mobilități urbane sustenabile în Europa și nu numai, fiindcă anul acesta au participat 2845 de orașe din 47 de țări, de pe 3 continente, iar dintre acestea 30 au fost din România. 

Aflată la cea de-a 21-a ediție, Săptămâna Europeană a Mobilității a oferit autorităților ocazia perfectă de a prezenta cetățenilor alternative de mobilitate sustenabilă și de a aduce în discuție provocările cu care se confruntă orașele și țările pentru a atinge nivelul zero de emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050, așa cum se subliniază în Pactul Verde European.

Tema pentru 2022 a fost "Conexiuni mai bune" și a fost selectată pentru a reflecta asupra dorinței persoanelor de a se reconecta unele cu altele după luni de izolare, restricții și limitări. Un transport mai bine conectat înseamnă locuri și oameni mai bine conectați, conexiuni mai bune între factorii de decizie, furnizorii de servicii, planificatorii urbani și cetățeni. Iar pentru dezvoltarea temei au fost identificați următorii piloni:

-oamenii (se află în centrul evenimentului de mai bine de 20 de ani și rămân forța motrice a campaniei);

-locurile (spațiile urbane și zonele verzi trebuie să fie plăcute și funcționale pentru ca oamenii să se întâlnească și să să se conecteze);

-pachetele (termenul se poate referi la coletele fizice și la provocările logistice din ce în ce mai mari de a le livra într-un mod ecologic, dar și la pachetele de date/informații digitale);

-planificarea & politicile de punere în aplicare (necesare fiecărui oraș pentru a aborda provocările comune ale mobilității urbane într-un mod global și rezilient). Mai ales că evenimentul reprezintă o ocazie excelentă pentru urbaniști de a se inspira din perspectiva planificării mobilității centrate pe cetățean, iar participarea cetățenilor este o componentă centrală a conceptului Comisiei Europene în ceea ce privește planificarea mobilității urbane sustenabile. 

Printre inițiativele care s-au desfășurat în unele orașe din România merită menționate: expozițiile care au informat publicul despre proiectele de mobilitate iniţiate şi aflate în curs de dezvoltare, traseele speciale care au avut staţii în principalele puncte de interes ale orașelor, concursurile ce au urmărit încurajarea publicului să utilizeze mersul pe jos, transportul public şi cel alternativ, nepoluant (biciclete, trotinete) și altele.

În concluzie, autoritățile locale au fost călduros încurajate să folosească această săptămână pentru a testa noi modalități de transport și pentru a obține feedback din partea cetățenilor care beneficiază de aceste inițiative. Însă a fost, de asemenea, o ocazie excelentă pentru părțile interesate de a se întâlni și de a discuta diferite aspecte ale mobilității și de a face schimb de soluții inovatoare pentru a reduce utilizarea mașinilor în orașe, emisiile generate de transport și de a testa noi tehnologii.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

În UE, suntem peste tot (ca) acasă

Next
Next

Tu ești român verde?