Transparentizarea cazărilor pe termen scurt
Deși există de numai câțiva ani, platformele online care permit închirierea de apartamente, case sau camere pentru perioade scurte de timp au devenit o formă comună de cazare atunci când îți programezi concediul sau mergi în delegație. Dacă până la apariția lor mergeai pe recomandările colegilor sau prietenilor sau pe mâna agențiilor de turism, acum oricine are acces la internet, în mai puțin de 10 minute, își poate asigura un loc de cazare la mii de km distanță. Nu vreau să încep o dezbatere pe tema: hoteluri vs platforme online de închiriere. O simplă căutare pe net îți oferă imediat o listă a beneficiilor și dezavantajelor. Important de reținut este că aceste servicii reprezintă în prezent un procent consistent din numărul total de unități turistice de cazare din UE. Prin urmare, anumite state au luat deja în calcul și implementat modalități diferite de reglementare (sistemul de impozitare a profitului, datele pe care gazdele trebuie să le comunice autorităților etc.).
Momentan, datele pe care le furnizează platformele online care își desfășoară activitatea pe piața închirierilor de locuințe pe termen scurt nu sunt standardizate. Iată de ce Consiliul încurajează crearea unui cadru pentru colectarea și schimbul de date la nivelul UE.
Dacă în 2020, Comisia a semnat un acord voluntar cu cele mai mari platforme online de servicii de închiriere de locuințe pe termen scurt privind schimbul de date, iar în vara lui 2022, „Alianța orașelor europene pentru închirierile turistice pe termen scurt”, a invitat Comisia să propună o legislație privind înregistrarea și schimbul de date pentru a controla mai bine activitățile platformelor și ale gazdelor la nivel local, Comisia a publicat propunerea sa de regulament privind serviciile de cazare, pentru care Consiliul a adoptat recent abordarea sa generală.
De ce este esențial ca structurile și platformele de închiriat să furnizeze date către autorități? Din perspectiva turistului, e important ca locul de cazare să fie unul sigur, atât pentru tine și cei care te însoțesc, cât și pentru bunurile tale, iar dacă totuși apar probleme, să ai posibilitatea de a te adresa autorităților. Din perspectiva autorităților, evident îți dorești ca un procent din profiturile realizate pe suprafața pe care o administrezi să fie colectate la buget. Prin urmare, structurile oferite spre închiriere pentru un număr limitat de zile pe an, vor avea un număr de înregistrare, astfel încât autoritățile competente să poată cunoaște identitatea „gazdei”. În plus, platformele online vor trebui să efectueze verificări periodice cu scopul de a se asigura dacă există declarații incorecte ale gazdelor sau numere de înregistrare nevalide.
Autoritățile europene sunt de părere că acest regulament va reduce birocrația și costurile pentru gazde și platforme, oferind în același timp autorităților locale datele de care au nevoie pentru a reglementa activitatea, creând totodată condiții de concurență loială între aceste structuri, pe de-o parte, și hotelurile sau hostelurile, pe de altă parte, contribuind la combaterea fraudei. Dacă vrei mai multe informații pe această temă sau dorești să urmărești dezbaterile, inclusiv luarea de poziție a reprezentantului României, o poți face aici.
Crezi că inițiativa Consiliului este una potrivită, capabilă să țină în echilibru drepturile călătorilor cu interesele gazdelor, targetul platformelor și obiectivele autorităților? Sau în toată această ecuație complexă drepturile cuiva vor fi, în cele din urmă, șifonate?