Europa își ține ziua de naștere

Fotografie de Antoine Schibler de pe Unsplash

În 1950, după cel de-al Doilea Război Mondial, țările din Europa căutau modalități de a evita un alt război. Au decis să-și unească producția de cărbune și oțel astfel încât un război între Franța și Germania să fie imposibil din punct de vedere material. Această unire a intereselor economice a dus la creșterea standardelor de viață și la crearea unei Europe mai unite. Planul a fost făcut public de către ministrul francez de externe Robert Schuman într-o declarație la 9 mai 1950, cunoscută astăzi ca Ziua Europei. Alte țări au fost invitate să adere la Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, redenumită ulterior Comunitatea Europeană și în final Uniunea Europeană.

Pentru a celebra Ziua Europei în 2023, Uniunea Europeană (inclusiv prin delegațiile și reprezentanțele UE din întreaga lume) va organiza evenimente online și offline, oferind cetățenilor posibilitatea de a descoperi și de a se familiariza cu Uniunea Europeană în locațiile lor din cele 27 de state membre ale UE și din întreaga lume. Cetățenii vor putea afla mai multe despre felul în care UE contribuie la pace, securitate și democrație prin poziția sa fermă în fața conflictelor din lume, inclusiv a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Ziua Europei 2023 va fi așadar o ocazie bună pentru cetățeni să învețe mai multe despre cum UE își propune să construiască o Europă mai verde, mai digitală și mai competitivă, dar și mai echitabilă, mai calificată și mai sigură, iar anul acesta, Ziua Europei va fi dedicată Anului european al competențelor.

Aderarea României la Uniunea Europeană a avut loc la 1 ianuarie 2007. Între timp ne-am obișnuit cu ideea, ba chiar am început să-i găsim nod în papură și să șoptim pe la colțurile rețelelor sociale că ar fi cazul să părăsim corabia, deși respirația Rusiei în ceafa noastră se simte tot mai caldă. Lasă-mi să-ți amintesc câteva dintre motivele pentru care am aderat în primul rând și de ce ar fi bine să rămânem în continuare membri UE, bucurându-ne în fiecare an de 9 mai:

  1. UE oferă o piață unică, în care bunurile, serviciile, capitalul și persoanele se pot deplasa liber între țările membre. Acest lucru a dus la o creștere a comerțului și a investițiilor, precum și la crearea de locuri de muncă și la îmbunătățirea nivelului de trai. De asemenea, cetățenii UE pot să se mute și să lucreze în orice țară membră, fără a fi nevoie să obțină permise de muncă sau alte autorizații.

  2. UE a devenit un lider global în lupta împotriva schimbărilor climatice și a promovat o dezvoltare sustenabilă. UE a dezvoltat o serie de politici și regulamente pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, a promovat energiile regenerabile și a încurajat eficiența energetică. De asemenea, UE a investit în cercetare și dezvoltare pentru a găsi soluții mai bune și mai eficiente pentru combaterea schimbărilor climatice, toate acestea în vederea creșterii calității vieții cetățenilor UE.

  3. UE promovează și protejează drepturile omului și valorile democratice, inclusiv drepturile la libertatea de exprimare, la viața privată și la dreptul la un proces corect. UE promovează și susține democrația, statul de drept și guvernarea eficientă în întreaga lume.

  4. UE reprezintă o voce puternică în lume și poate aborda problemele globale în mod eficient. UE are o politică externă comună și o poziție comună în probleme precum comerțul internațional, securitatea, migrația și dezvoltarea. De asemenea, UE poate negocia acorduri comerciale avantajoase pentru statele membre și poate utiliza puterea economică a uniunii pentru a influența politica mondială.

De la aderarea la UE în 2007, România a făcut progrese vizibile în reducerea nivelului de corupție, îmbunătățirea instituțiilor și promovarea valorilor democratice. Mai avem mult de lucru, însă creșterea nivelului de trai și dezvoltarea economică a țării se văd cu ochiul liber. Și cu toate că România a trecut prin perioade dificile de tranziție, caracterizate de instabilitate și probleme economice, politice și sociale, sprijinul financiar substanțial din partea UE a oferit României o oportunitate crucială de a adopta reforme structurale și de a accelera procesul de modernizare.

Așa că, mulțumim frumos, Europa și să trăiești la mulți ani!

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Cum ar putea întreprinderile din UE economisi anual €437 milioane?

Next
Next

Transparentizarea cazărilor pe termen scurt