Top 5 inovații care fac valuri în economia circulară

Fotografie de Josh Power de pe Unsplash

O economie circulară este vitală în lupta împotriva schimbărilor climatice, informează Comisia Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (UNECE). Potrivit acesteia, tot mai mulți lideri mondiali sunt acum conștienți de importanța energiei regenerabile în lupta împotriva schimbărilor climatice. Aceștia își mută atenția către o economie circulară pentru a crea un consum sustenabil, pentru a minimiza poluarea și pentru a extinde ciclul de viață al produselor și serviciilor.

UNECE mai precizează că o economie circulară are ca obiectiv crearea unei economii competitive în cadrul căreia se pot crea locuri de muncă ecologice și că inovația se află în centrul acestei economii. În spiritul sărbătoririi tuturor elementelor de ultimă oră, am enumerat cinci inovații în domeniul economiei circulare care fac valuri în prezent în cadrul economiilor axate pe ecologie.

1. Ambalaje returnabile 

Cât de des vedem ambalajele reutilizabile aruncate la gunoi? Ambalajele de unică folosință reprezintă o piedică în calea luptei împotriva schimbărilor climatice. Din fericire, companii precum Return Refill Repeat desfășoară campanii active pentru ca cumpărătorii să își schimbe mentalitatea în legătură cu ambalajele de unică folosință. 

ReRe furnizează ambalaje returnabile inteligente pe care brandurile le închiriază și consumatorii le returnează pentru a le reutiliza. Consumatorii sunt motivați să folosească și să refolosească ambalajul, deoarece plătesc doar pentru produsul din interiorul acestuia. ReRe a încheiat deja parteneriate cu mari branduri de consum, precum Marks & Spencers și lanțul britanic de supermarketuri ASDA. E atât de plăcut să observăm inițiative inovatoare care schimbă în bine obiceiurile consumatorilor!

2. Deșeuri alimentare care se transformă în fibre pentru textile

Verdele este noua religie, mai ales într-o lume a modei rapide care contribuie la efectele negative asupra climatului. Din ce în ce mai multe startup-uri își îndreaptă atenția către crearea unei mode mai sustenabile. Este suficient să ne uităm la Circular Systems, unde cojile de banană, odată destinate depozitării la groapa de gunoi, sunt acum folosite ca să devină fibre și, ulterior, țesături. Cât de tare este acest lucru! Nume grele din industria modei au observat deja potențialul, iar Circular Systems a și încheiat parteneriate cu companii celebre precum Nike, H&M și Converse, pentru a enumera doar câteva dintre ele.

3. Cărămizi Eco pentru a construi case

Elementul de bază pentru un viitor mai sustenabil este stăpânirea artei refolosirii resurselor, un lucru pe care inovatorii de la Ecobricks îl cunosc foarte bine. Pentru a crea aceste cărămizi sunt folosite sticle de plastic goale, umplute cu alte deșeuri de plastic. După cum afirmă Ecobricks, "problema este însăși soluția". Acest tip de inovație este exact ceea ce economiile au nevoie pentru a ține plasticul departe de depozitele de deșeuri și de oceane, creând în același timp locuri de muncă și dezvoltând soluții.

4. Refrabricarea lucrurilor pe care le folosim cel mai frecvent

Deși reutilizarea obiectelor este o componentă esențială a unui climat fericit și sănătos, anumite obiecte nu pot fi reutilizate decât de un număr limitat de ori. Aici intervin startup-urile precum Circular Computing pentru a schimba situația. Acestea recondiționează laptopurile prin dezmembrarea celor existente. Ele înlocuiesc aspectele esențiale ale computerului, dar repară și retușează totul, de la huse și suporturi pentru palme până la tastaturi și finisaje soft-touch. În cele din urmă, consumatorii se aleg cu laptopuri cu aspect nou, la doar o parte din prețul lor și cu o garanție de cel puțin 12 luni.

5. Ceva vechi pentru a face ceva nou 

Blugii abandonați dobândesc o nouă utilitate la Vær Sneakers, unde adidașii eleganți sunt făcuți din blugi vechi. Potrivit brandului, doar 1% din textilele aruncate sunt refolosite în industria modei, lucru pe care își doresc să-l schimbe printr-o metodă de producție scalabilă.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Modul în care proiectele de placemaking îmbunătățesc comunitățile

Next
Next

Aceste țări se află în prima linie în materie de inovare în gestionarea deșeurilor