Modul în care proiectele de placemaking îmbunătățesc comunitățile

Dezvoltarea comunitară va fi întotdeauna un element esențial al îmbunătățirii orașelor și comunităților, motiv pentru care îmi ridic pălăria în fața inițiativelor care se concentrează pe îmbunătățirea vieții prin îmbunătățirea locurilor; comunitățile sunt cele care determină crearea de noi spații comunitare.

Potrivit „Proiectului pentru spații publice”, ideea de placemaking este o modalitate de a inspira locuitorii unui oraș să regândească și să reinventeze spațiile publice ca o parte integrantă a unei comunități. Aceasta este o modalitate de a consolida legăturile și de a colabora în vederea modelării unei societăți fericite și sănătoase. De asemenea, este important să subliniem că placemaking-ul înseamnă mai mult decât crearea de spații frumoase. Este vorba, de asemenea, despre intenția de a dezvolta o comunitate prin proiecte elaborate și o identitate comună. Vorbim aici despre o schimbare care are un scop!

America rurală profită de schimbările generate de Rural America Placemaking Toolkit, o platformă de prezentare a diferitelor activități, proiecte și povești de succes din America rurală. Acest proiect explică modul în care o artistă talentată pictează tot ceea ce vede bun în comunitatea sa, iar o parte din vânzările realizate este restituită comunității. În Harlan County, Kentucky, teatrul comunitar generează discuții interesante prin intermediul unei pasiuni comune pentru artă. USDA Rural Development sprijină aceste inițiative și investește în Setul de instrumente încă din 2020. Mai nou, au încheiat un acord de cooperare cu Inițiativa de dezvoltare comunitară și economică din Kentucky, un proiect al Universității din Kentucky destinat găzduirii primei conferințe online cu tema: Placemaking in Small & Rural Communities.

Placemaking-ul în Europa pare să se concentreze mai mult pe spațiile publice din orașe, spre deosebire de comunitățile rurale care adoptă placemaking-ul în America. Placemaking Europe, o fundație non-profit, creează o rețea de practicieni, cadre universitare, lideri comunitari, actori de pe piață și factori de decizie politică din domeniul placemaking-ului. În cadrul acesteia, oamenii își pot dezvolta și împărtăși cunoștințele, pot contribui la proiectarea și testarea instrumentelor de lucru și pot milita pentru politici care să amelioreze spațiile publice. La fel ca și Rural America Placemaking Toolkit, Placemaking Europe are o trusă de instrumente digitale conținând resurse atent selecționate. Pornind de la plimbări exploratorii prin Viena, la ateliere de lucru privind viitorul spațiilor urbane, această platformă creează un mediu plăcut, plin de informații, în cadrul căruia pot să apară schimbări pozitive.

Cu toate acestea, o lecție pe care cred că proiectele europene de placemaking o pot învăța de la omologii noștri americani este mutarea atenției dinspre urban către rural. În timp ce există deja numeroase proiecte pentru crearea de spații pozitive și atrăgătoare în mediul urban, există puține informații cu privire la proiectele de placemaking rural. Deși Comisia Europeană se concentrează pe politicile agricole, aceste evoluții vizează în mare parte gestionarea sustenabilă a resurselor naturale. De asemenea, aceasta are în vedere realizarea unei creșteri echilibrate în teritoriu și în cadrul economiilor rurale și asigurarea unei gestionări echilibrate a resurselor naturale. Toate acestea sunt aspecte esențiale ale oricărei societăți, deși nu se referă la elementul uman al unei mai bune comunități.

Studiile arată că, în 2015, un sfert din populația UE locuia în zonele rurale. Organizațiile europene se pot inspira din manualul Rural America Placemaking Toolkit pentru a încuraja interacțiunea comunitară. Una dintre recomandările mele preferate constă în a-i pune pe membrii comunității să își picteze stările în timpul reuniunilor importante ale comunității pentru a preveni distragerea atenției de către dispozitivele digitale. Un alt proiect include Radical Walking, în cadrul căruia oamenii din aceleași zone sunt invitați să meargă împreună și să examineze împrejurimile lor pentru a găsi oportunități de placemaking. În centrul ideii de placemaking se află, de asemenea, propuneri de îmbunătățire a spațiilor publice și a locurilor de întâlnire. Una dintre acestea include un set de instrumente pentru picturi murale comunitare, creat de Iowa State University Extension and Outreach, în timp ce alta se concentrează pe crearea unui loc de joacă pentru toată lumea. Aici, tinerii din comunitate participă la crearea unui proiect vizând un nou loc de joacă.

Există multe posibilități de a crea medii pozitive pentru cetățeni, fie ei din mediul rural sau urban, dacă ne punem mintea la contribuție!

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Prea mulți doctori, prea puțini medici

Next
Next

Top 5 inovații care fac valuri în economia circulară