Prea mulți doctori, prea puțini medici

Dacă locuiești într-un oraș poate nu ai observat, dar localitățile mici din România se confruntă cu o problemă gravă în ceea ce privește medicii de familie. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a avertizat încă din anii trecuți că ​peste 1500 de localități din România nu au medic de familie sau au medici de familie insuficienți pentru a acoperi nevoile populației. Între timp nu s-a schimbat nimic. Nimic în bine, cel puțin, întrucât am aflat recent că în următorii 10 ani aproape jumătate dintre cei 12.000 de doctori de familie care lucrează în prezent vor ieși la pensie. 

Putem enumera printre cauze: 

  • Salariile mici cu care rămân după ce plătesc leafa asistentei medicale, utilitățile cabinetului și cotizațiile la stat, 

  • Lipsa de sprijin din partea autorităților și faptul că nu li se asigură condiții optime, 

  • Faptul că ajung să facă mai multă muncă administrativă decât medicală etc. 

Pe lângă acest fenomen numit tehnic „deșertificare”, sistemul medical public din România se confruntă de ani de zile și cu exodul a zeci de mii de medici deja specializați. 

10 ani trec repede și în loc să aruncăm responsabilitatea de pe umerii Ministerului Sănătății pe cei ai autorităților locale sau pe cei ai Facultăților de Medicină, poate ar fi mai util să căutăm soluții împreună pentru a atrage și a păstra medicii de familie în cominitățile care le duc lipsa. 

Dacă trăiești într-o astfel de comunitate întreabă-ți frecvent primarul ce strategie folosește pentru a atrage un doctor de familie în comunitate și cum are de gând să-l motiveze să rămână acolo.

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Inovații inteligente sustenabile din partea orașelor europene

Next
Next

Modul în care proiectele de placemaking îmbunătățesc comunitățile