Inovații inteligente sustenabile din partea orașelor europene

Sustenabilitatea este esențială pentru existența societăților, după cum afirmă Agenția Europeană de Mediu într-un raport recent. Potrivit organizației, care a publicat, de asemenea, planul de sustenabilitate "Spre Europa 2023", pandemia Covid-19 a demonstrat cât de fragile pot fi societățile și economiile noastre în cazul unui eventual șoc. "Se preconizează că degradarea mediului și schimbările climatice vor amplifica frecvența și gravitatea acestor șocuri", adaugă aceștia. "Confruntându-ne cu incertitudinile și cu provocările multiple, singura noastră opțiune viabilă este să ne asigurăm că fiecare decizie pe care o luăm în această perioadă critică ne aduce mai aproape de obiectivele noastre [sustenabile]."

La fel ca multe alte rapoarte similare, și cel al Agenției Europene de Mediu evidențiază problemele legate de sustenabilitate cu care se confruntă comunitățile noastre: oportunități inegale în materie de sănătate și necesitatea de a proteja zonele rurale, nesiguranța climatică și dezvoltarea unei societăți reziliente și ecologice. Cu toate acestea, raportul nu prezintă inovațiile în materie de sustenabilitate care sunt în desfășurare în Europa. 

Acest lucru m-a făcut să mă gândesc care sunt demersurile europene privind sustenabilitatea și ce putem învăța din ele? Iată câteva dintre cele mai importante inițiative pe care eu le admir în mod deosebit:

Acoperișurile cu apă de ploaie din Amsterdam

Prima pe listă este această colaborare inspirată între UpLink al Forumului Economic Mondial și HCL Technologies din Amsterdam, un oraș căruia nu-i sunt străine perioadele de secetă și căldură agravate de schimbările climatice. Aceste acoperișuri ingenioase captează apa de ploaie, care este apoi stocată și reutilizată în perioadele de secetă. De asemenea, ele stimulează biodiversitatea orașului prin atragerea de insecte și păsări.

Aceste acoperișuri reduc, de asemenea, efectul de insulă de căldură urbană, care, potrivit UpLink, apare atunci când betonul absoarbe nivelurile periculoase de căldură din timpul verii. Apa de ploaie este depozitată într-un strat tampon, reducând astfel daunele provocate de ploaie asupra locuințelor și menținând clădirile răcoroase. În perioadele secetoase, un sistem inteligent de scurgere eliberează apa pentru a alimenta grădinile de pe acoperiș. 

Proiectul are ca obiectiv reamenajarea a 10.000 m², toate conectate printr-o rețea inteligentă.

Pădurile urbane din Milano

Milano este cunoscută drept capitala mondială a modei, însă "moda" ar putea fi înlocuită în curând cu "împădurirea". În calitate de membru al Grupului C40 Cities Climate Leadership Group și al rețelei globale ICLEI Local Governments for Sustainability, acest frumos oraș abordează provocările de mediu prin intermediul proiectului de împădurire urbană ForestMI.

Acest proiect își propune să planteze cel puțin 3 milioane de copaci în Milano până în 2030. Pentru a face posibil acest lucru, proiectul urmărește înmulțirea plantelor pe străzi, în piețe, curți, pe acoperișuri, fațade, parcuri și terenuri agricole, informează grupul non-profit de mediu, CDP.

De asemenea, proiectul va crește rata de împădurire, va extinde coronamentul arborilor cu 5% și va conecta zonele verzi prin intermediul acestor infrastructuri vegetale. Toate aceste acțiuni contribuie la reducerea poluării aerului, a scurgerilor de apă și a consumului de energie necesar pentru clădiri. În plus, crește bunăstarea locuitorilor; viața cu vegetație este o viață fericită!

Zonele rezidențiale inteligente din Örebros

Una dintre cele mai inovatoare zone rezidențiale din lume se găsește în Örebros, în Suedia. CDP ne aduce la cunoștință că proiectul Tamarinden va consta în 700 de locuințe noi pe cinci parcele adiacente, care pot reduce, produce, stoca și partaja energia în moduri inovatoare. Construcția acestui proiect a demarat deja și urmează să fie finalizată între 2025 și 2030.

CDP ne mai explică și că proiectul se bazează pe criterii de arhitectură inovatoare, mobilitate sustenabilă, ferme verzi și viață între case și un oraș inteligent. Există multe inovații în materie de sustenabilitate în întreaga Europă care pot inspira schimbări în orașul nostru. Mă inspiră: ce putem face eu și orașul meu pentru un viitor mai sustenabil? 

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Și satele trebuie să devină inteligente

Next
Next

Prea mulți doctori, prea puțini medici