Să facem o plimbare: Orașele din Europa care interzic mașinile

De ce nu mai circulă mașinile în orașe precum Oslo, Ghent și Paris? Fiindcă erau obosite! Lăsând gluma la o parte, tot mai multe orașe se uită urât în direcția automobilelor, atitunea căreia și eu îi dau undă verde!

Potrivit acestui raport, există multe aspecte pozitive asociate cu eliminarea mașinilor. În afară de factorii evidenți care vin în minte, cum ar fi reducerea poluării aerului și combaterea schimbărilor climatice, interzicerea mașinilor în orașe are, de asemenea, un impact pozitiv uriaș asupra bunăstării cetățenilor și a calității vieții în general. Cercetările sugerează că interzicerea mașinilor poate favoriza o cultură a fericirii, datorită avantajelor pentru sănătate asociate mersului pe jos sau cu bicicleta.

Cu toții am fost blocați în trafic, așa că imaginează-ți cum ar fi să scapi de acest stres nedorit datorită faptului că nu mai există ambuteiaje! Interzicerea mașinilor poate, de asemenea, să amelioreze sănătatea fizică, să îmbunătățească starea de spirit și să creeze un sentiment de apartenență la comunitate. Interzicerea mașinilor în orașe contribuie, de asemenea, la creșterea cererii de produse care au un impact mai bun asupra mediului, cum ar fi bicicletele. Ajută chiar și afacerile locale să atragă mai mulți oameni, asigurând în același timp străzi mai sigure pentru pietoni. 

Acum, hai să aruncăm o privire la unele dintre orașele care au pus în practică teoria interzicerii mașinilor:

1. Oslo, Norvegia, spune "nu" traficului

Fotografie de Nick Night de pe Unsplash

Dacă ești în căutarea unui loc de parcare în Oslo, "Orașul Tigrilor" din Norvegia, ghinion! Mulțumită eforturilor orașului de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2023, pietonii și transportul public au prioritate în acest oraș. Potrivit lui Tim Wenger în acest articol din 2019, orașul a eliminat deja 700 de locuri de parcare. Locurile de parcare care au rămas sunt destinate persoanelor cu dizabilități sau companiilor care au nevoie de un vehicul.

2. Ghent, Belgia, își ia adio de la mașinile din centrul orașului

Fotografie de Kyle Arcilla de pe Unsplash

Doamnelor și domnilor, dacă sunteți în căutarea unui centru de oraș fără mașini la vedere, faceți o vizită în fascinantul Ghent. Printr-o mișcare inedită, Ghent și-a început eforturile de eliminare a mașinilor pe o suprafață de 35 de hectare încă din 1996. Aflată acum în al 26-lea an, interdicția a dus la crearea unui centru al orașului în care se poate merge pe jos și cu bicicleta și unde ambuteiajele au devenit, de mult timp, de domeniul trecutului.

3. Paris, Franța, pe cale să înlăture mașinile până în 2024

Poate luând exemplul predecesorilor săi Oslo și Ghent, Parisul încearcă, de asemenea, să creeze un centru urban fără mașini. Potrivit afirmațiilor lui Jon Porter pentru publicația The Verge, oficialii Orașului Luminilor intenționează să interzică circulația vehiculelor private în inima orașului până în 2024, în încercarea de a reduce congestionarea traficului și de a îmbunătăți calitatea aerului.

Acesta este, de asemenea, un efort al orașului de a-și îmbunătăți condițiile înainte de găzduirea Jocurilor Olimpice din 2024. Porter mai precizează că primarul Parisului, Anne Hidalgo, se axează pe transformarea orașului într-unul mai puțin "centrat pe mașini", favorizând bicicletele. Adăugați un coș pentru biciclete și cred că avem un câștigător!

Nicolaie Moldovan

Senior Urban Development Expert based in Bruxelles. Expertise in Smart Cities, Destination Branding, Sustainable Cities, and EU Funding.

https://www.linkedin.com/in/nicolaiemoldovan/
Previous
Previous

Oriunde, în 15 minute

Next
Next

Corigenți la digitalizare